Slanac miniben, avagy sós négyes

Slanac miniben, avagy sós négyes

Balkánról beszivárgott péksütemény az  „összetapadt ujjacskák”. Eredetileg jóval hosszabb, 15-30 cm is lehet, mi most egy jól tányérra tehető, egy adagos változatát készítettük el. Akár szendvics is készíthető belőle vagy hengerekre szedve kifliként funkcionál. Langyosan, hideg tejjel a legfinomabb. Gyorsan, kevés munkával, igazán finom reggelire valót készíthettek, ha kipróbáljátok.

Hozzávalók:

a négyeshez:

250 g BL55 liszt
250 g BL112 liszt
30 g cukor
13 g só
50 g olívaolaj
300 g tej
200 g kovász
20 g élesztő

1 db tojás a kenéshez

a sós mártáshoz:

75 g BL55 liszt
18 g só
120 g víz

Elkészítése:

Bedagasztom a tésztát. Egy dagasztóüstbe teszem a lisztet, beleszórom a cukrot.

Hozzáadom a sót.

Ráöntöm a tejet.

Hozzáadom a előző nap aktívra etetett kovászt is. Ettől lesz igazán jó íze a slanacomnak.

Egy kevés friss élesztőt is dobok bele, így gyorsítva meg a kelesztés folyamatát.

Megkezdem a tészta dagasztását.

Kevés olívaolajat öntök hozzá a dagasztás utolsó szakaszában, amikor a tésztám már szép egynemű.

A kigömbölyített tésztát leolajozva kelesztem, nedves konyharuha alatt.

A tésztám a duplájára kelt 30-40 perc alatt.

A tésztámat 4 egyforma részre osztom, 4 egyforma hengert sodrok belőle, melyeket egymás mellé fektetek.

Egyforma darabokra vágom az egymás mellé fektetett 4 rudacskát.

A frissen megformázott négyeseket sütőpapírral fedett sütőlemezre teszem, olyan távolságra egymástól hogy ne keljenek, ne süljenek össze.

Egész tojással megkenem a felületüket, mehetnek is a 180 fokos sütőbe.

Elkészítem a mázat.  Egy tálba teszem a lisztet és a sót.

Csomómentesre keverem a vízzel.

Sütőpapírból kis zsákot készítek, ebbe öntöm bele a lisztes-sós mázat.

A sütés utolsó negyedénél, a papírzsákból fecskendezem rá a sós-lisztes mázat.

További 3-4 perc sütés következik 180 fokon.

Még langyosan, kosárkába téve kerül az asztalra.

Kettétörve láthatóvá válik, hogy a belső szerkezete szép, levegős, pihe-puha, könnyű.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük