Balkánról beszivárgott péksütemény az „összetapadt ujjacskák”. Eredetileg jóval hosszabb, 15-30 cm is lehet, mi most egy jól tányérra tehető, egy adagos változatát készítettük el. Akár szendvics is készíthető belőle vagy hengerekre szedve kifliként funkcionál. Langyosan, hideg tejjel a legfinomabb. Gyorsan, kevés munkával, igazán finom reggelire valót készíthettek, ha kipróbáljátok.
Hozzávalók:
a négyeshez:
250 g BL55 liszt
250 g BL112 liszt
30 g cukor
13 g só
50 g olívaolaj
300 g tej
200 g kovász
20 g élesztő
1 db tojás a kenéshez
a sós mártáshoz:
75 g BL55 liszt
18 g só
120 g víz
Elkészítése:
Bedagasztom a tésztát. Egy dagasztóüstbe teszem a lisztet, beleszórom a cukrot.
Hozzáadom a sót.
Ráöntöm a tejet.
Hozzáadom a előző nap aktívra etetett kovászt is. Ettől lesz igazán jó íze a slanacomnak.
Egy kevés friss élesztőt is dobok bele, így gyorsítva meg a kelesztés folyamatát.
Megkezdem a tészta dagasztását.
Kevés olívaolajat öntök hozzá a dagasztás utolsó szakaszában, amikor a tésztám már szép egynemű.
A kigömbölyített tésztát leolajozva kelesztem, nedves konyharuha alatt.
A tésztám a duplájára kelt 30-40 perc alatt.
A tésztámat 4 egyforma részre osztom, 4 egyforma hengert sodrok belőle, melyeket egymás mellé fektetek.
Egyforma darabokra vágom az egymás mellé fektetett 4 rudacskát.
A frissen megformázott négyeseket sütőpapírral fedett sütőlemezre teszem, olyan távolságra egymástól hogy ne keljenek, ne süljenek össze.
Egész tojással megkenem a felületüket, mehetnek is a 180 fokos sütőbe.
Elkészítem a mázat. Egy tálba teszem a lisztet és a sót.
Csomómentesre keverem a vízzel.
Sütőpapírból kis zsákot készítek, ebbe öntöm bele a lisztes-sós mázat.
A sütés utolsó negyedénél, a papírzsákból fecskendezem rá a sós-lisztes mázat.
További 3-4 perc sütés következik 180 fokon.
Még langyosan, kosárkába téve kerül az asztalra.
Kettétörve láthatóvá válik, hogy a belső szerkezete szép, levegős, pihe-puha, könnyű.