
Lassan annyira lehűl a levegő, hogy a kertben a zöld fűszereink feladják a küzdelmet az elemekkel. Szerettünk volna még valami nagyon finomat és szépet csinálni belőlük. Gyönyörű szűzpecsenyét kaptunk és igen szép idényzöldségeket, melyek közül a pézsmatököt és a frissen fejtett tűzbabot használtuk fel a szűz mellé ezen a tányéron. A hús külső felületére egy fűszeres morzsakérget sütöttünk, élénk „moharétegként” virít a képeken a ropogós felület.
Hozzávalók:
A tökpüréhez:
1 db sütőtök
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
75 g tejszín
só
bors
A babhoz:
400 g friss tűzbab
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
250 g száraz fehérbor
80 g vaj
pici őrölt babér
2 ág borsikafű
olívaolaj
só
bors
A szűzhöz:
2 db sertésszűz középső, egyformán vastag része
45 g morzsa
1 gerezd fokhagyma
50 g parmezán
1 evőkanál olívaolaj
1 csokor friss zöldfűszer (petrezselyem, zeller, bazsalikom, oregano)
dijoni mutár
só
bors
Elkészítése:
A tököt kettéhasítom, kikaparom, cikkekre vágom és egy sütőpapírozott tepsibe teszem. 180 fokon 50 percig sütöm.

Elkészítem a babragut. A babhoz szánt hagymát kockára vágom és enyhén lepirítom, majd rádobom az apróra vágott fokhagymát.

Beleszórom a tűzbabot.

Sózom, borsozom.

Őrölt babért is teszek hozzá, de csak egy keveset.

Néhány ágacska borsikafű kerül bele.

Felöntöm a fehérborral.

Hozzáadom a vajat is.

Lefedem egy sütőpapírból vágott koronggal, aminek előzetesen egy lyukat vágok a közepére.

30-40 perc alatt lassú tűzön készre párolom.

Elkészítem a tökpürét. A kockára vágott hagymát lepirítom, rádobom a finomra vágott fokhagymát, és összepirítom.

A megsült tökszeleteket kivájom a héjukból és egy edénybe szedem.

Rászedem a pirított hagymát.

Sózom, borsozom.

Rúdmixerrel pürésítem, közben hozzáadom a tejszínt, szép krémesre pörgetem.

A fűszerekkel jól bedörzsölöm a szüzet.

Szépen, minden oldalról körbesütöm.

Elkészítem a zöld morzsát. A fűszercsokrot megszabadítom a vastagabb száraktól, és a leveleket összevágom.

Egy aprítóba teszem a morzsát az összevágott zöldfűszerrel.

Mellédobom a fokhagymát és a reszelt parmezánt.

Pár csepp olívaolaj is a tégelybe kerül.

Sózom és összedarálom az egészet.

Az elősütött szüzet megkenem mustárral.

Beleforgatom a morzsába. Sütőpapírozott tepsibe teszem és 180 fokon 12 percig sütöm.

Tálaláskor vastagabb szeleteket vágok a szűzből, alulra kerül a tökpüré, rá a bab, és mellé a szép élénkzöld szűzszeletek. A színek játékát erősítendő tettem a tányérra az árvácskavirágot.

