Az őszi-tél időszakban előtérbe kerülnek a mákkal készült ételek. Mi is hetek óta vágytunk valami rá. Ez az idő bőven elég volt arra, hogy kitaláljuk, hogyan is álljon össze az idei első mákos ételünk. Ami készült, az egy nagyon mákos, krémes leves somen tészta betéttel. A ropogósságot és a gyümölcsösséget a liofilizált meggy és ribizli adja, a tányér szépségéről néhány árvácska szirom gondoskodik.
Hozzávalók:
200 g somen tészta
20 g egész mák
120 g darált mák
200 g tejszín (30%)
400 g tej
70 g kristálycukor
1/3 vanília rúd
1 citrom héja
1/2 citrom leve
1 teáskanál keményítő
víz
só
20 g liofilizált meggy
20 g liofilizált ribizli
árvácska szirmok
Elkészítése:
Az egész mákot száraz serpenyőben megpirítom. Folyamatosan mozgatom, mert könnyen túlpirul.
A tejet és a tejszínt egy lábosba öntöm.
Hozzáadom a vanília kikapart magjait és a rudat, a cukrot, sót, majd összeforralom.
A forrásban lévő ízesített tej-tejszín keverékbe szórom a darált mákot.
2-3 percig főzöm, majd megpörgetem benne a rúdmixert, hogy krémesebb legyen. Újra felforralom, majd hozzáadom a minimális vízben kikevert keményítőt. A legvégén kerül bele a citromhéj és a citrom leve, amivel már nem forralom tovább.
A somen tésztát 3-4 percig főzöm enyhén sós vízben.
Következhet a tálalás. Teszek a tésztából a tányérba, rámerem a máklevest. Megszórom a liofilizált gyümölcsökkel, majd néhány árvácska szirommal dobom fel. Igazán pazar a látvány. 🙂