Megpillantottuk egy zöldséges stand szegletében ezt a nem túl figyelemfelkeltő gyümölcsöt. Mivel még nem láttunk ilyet kíváncsian vettük kézbe, szagolgattuk, nyomogattuk, de nem sokat árultak el külső jegyei a belsejéről. Kíváncsiak voltunk rá, így hát megvettük. Megkóstolva a nem mindennapi, összetett íze megihletett minket. Kicsit hasonlít a körtére, egy kicsit az ananászra, egy kicsit a mangóra, az állaga pedig valóban krémesen lágy. Nem bővelkedik savakban, ezért egy kis friss citromlével egészítettük ki. Mandulagrillázzsal és barnacukros ostyaropogóssal tálaltuk.
Hozzávalók:
1 db krémalma
néhány csepp citromlé
30 g kristálycukor
20 g mandula
ostya
Elkészítése:
Íme a krémalma:
Elkészítem a grillázst. Az enyhén megpörkölt mandulát durvára vágom.
A cukrot egy serpenyőben karamellizálom.
Elkeverem benne manduladarabokat.
Két sütőpapír réteg között, nyújtófa segítségével laposra formázom.
Kettévágom a krémalmát, és kikanalazom a lágy húsát.
Kiszedem belőle a magvakat. Tetszetős magvai vannak, frissen szép feketék, ha magszáradnak sötétbarnává válnak, akár felfűzve is el tudom képzelni ékszerként. (Egyébként azt olvastam, hogy mérgező.)
Rúdmixerrel pürésítem, néhány csepp citromlével frissítem.
Poharakba töltöm.
Durvára vágom a grillázslapot.
A poharakba töltött püré tetejére szórom a grillázsdarabokat. Egy habkártya segítségével oldom meg, hogy a püré felületének csak a felére szóródjanak.
Barna cukros ostyaropogóssal tálalom, egy árvácskaszirmot dobok még rá.