Sok halat eszünk, szeretjük az olajos és paradicsomos szardíniát, heringet, makrélát is. Már régóta forgattuk a fejünkben, hogy készíteni kéne házilag. Egyszer a piacot járva megpillantottuk a szardíniákat a halas pultban, vettünk is néhány kilónyit a saját halkonzerv projekthez. A finom szálkákat a hőkezelés, az olajsavak vagy a paradicsom savai gyengítik, oldják, puhítják fel. Az eredmény szinte tökéletes lett. A paradicsomos változatot egy későbbi bejegyzésben mutatjuk meg, íme az olajos verzió.
Hozzávalók:
2000 g szardinia (fej nélkül, tisztítva)
800 g olívaolaj
19 g só
20 szem egészbors
10 kisebb darab babérlevél
10-10 vékony szelet jalapeno és cayenne (opcionális)
Elkészítése:
A megtisztított szardíniát sózom.
Egymás mellé helyezem azokat a befőttesüvegben. 240 ml-es üvegeket használok, egy üvegbe 200 g hal fér.
130 fokon, 60 percig sütöm a nyitott üvegekben a halat.
A bennük összegyűlt levet leöntöm, összegyűjtöm. Jól jön még a paradicsomos változat készítése során, de az olajos halhoz nem kell.
A hal mellé teszem az egész borsokat, a babérleveleket, a chili karikákat, felöntöm az üvegeket a 100 fokosra melegített olívaolajjal.
A légbuborékokat rázogatással, illetve egy hústű segítségével távolítom el a haldarabok közül.
A üvegeket még forrón lezárom.
100 fokos vízbe teszem a konzerveket 40-50 percre.
Íme a kész halkonzervek. Fénytől védve tárolom, sokáig eláll, a szépséges kis üvegek büszkén mutogatják csábítóan finom tartalmukat. Amikor kinyitom a szekrényt azt kiabálják: „Vegyél ki, bontsál ki, egyél meg!”
Én pedig hallgatni szoktam rájuk.
Jó írás,köszönjük!