Light mogyorókrém

Light mogyorókrém

blogra.jpg

Kinek ne lenne kellemes emléke a különböző mogyorókrémekről. Néhány aprócska probléma azonban van velük általában: alacsony mogyorótartalom, ellenben durva mennyiségű zsírt és cukrot tartalmaznak.

Most mutatunk egy olyan változatot, amely viszonylag kevés édesítőt (méz és glükóz szirup) tartalmaz, illetve nem adunk hozzá extra zsiradékot, elég az, amely megtalálható a mogyoróban, illetve a csokoládéban.

A mogyorókrémet almapürével lazítjuk. Ennek mennyiségével lehet játszani, mi jobban szeretjük, ha kicsit savasabb az összhatás, így a receptben megadott legnagyobb mennyiséget használtuk.  

Hozzávalók:

330 g pörkölt mogyoró
330-530 g almapüré
100 g étcsokoládé (74%)
70 g méz
50 g glükóz szirup
50 g kakaópor

Elkészítése:

Gyönyörűséges mogyoró Pomázról. Nem könnyű megtörni, de megéri, nagy szemű és isteni finom. 

02_mogyorokrem.jpg

160 fokos, hőlégkeveréses sütőben megpörkölöm a mogyorót. 6 percenként átforgatom, 18-24 perc kell neki. Még forrón ledörzsölöm róla a héjat, ha egy kevés marad rajta az nem baj. A mogyorótömeget a tál segítségével ügyesen a levegőbe dobva megszabadíthatjuk a szemek alatt összegyűlt héjtól, ezt hívta a drága nagymamám szelelésnek.

03_mogyorokrem.jpg

A pörkölt mogyorót Thermomix-be vagy egyéb nagy teljesítményű robotgépbe teszem.

04_mogyorokrem.jpg

Néhány perc alatt krémesre pörgetem.  A súrlódástól eléggé felmelegszik, ami a későbbiekben még jól jön.

05_mogyorokrem.jpg

Ezután átpörgetem a mogyorópasztával az apróra tört étcsokoládét és a kakaóport. Mivel a mogyorópaszta meleg, így szépen beleolvad a csoki. Végül mehet bele a méz, glükóz szirup és az almapüré.

08_mogyorokrem.jpg

Természetesen a só sem maradhat ki. 

10_mogyorokrem.jpg

Ha elkészült, kiforralt üvegekbe öntöm a kész mogyorókrémet. Ha tudom, hogy belátható időn belül elfogy, akkor így, ahogy van mehet a hűtőbe. Viszont, ha hosszabb ideig szeretném tárolni, 100 fokos vízbe teszem őket körülbelül 40 percre, ugyanúgy, ahogy bármilyen gyümölcslekvár esetében. Ne féljetek a mogyorókrém megőrzi az állagát, nem válik szét kihűlés után.

11_mogyorokrem.jpg

Ropogós vajas croissant-ra kenve kevésbé diétás, viszont annál finomabb, liofilizált ribizlivel bőven megszórva igazi csemege. 

13_mogyorokrem.jpg

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük