A gyümölcsecet készítés láncolatát elindítottuk a szilvaecettel. Tökéletesítettük, egyszerűsítettük a folyamatot, és nagyon megszerettük ezt a játékot, egyre több fajta gyümölcsalap kerül elecetesítésre. Nagyon könnyedén illeszthetők a házi gyümölcsecetek a hőkezeléssel vagy hideg eljárással készült ételekhez egyaránt, komplexebb, színesebb, harmonikusabb ízhatást létrehozva.
A hátulütője az, hogy ha megszokjuk a jobb minőséget, a bársonyosabb simulékonyabb ízeket, a hagyományos, olcsóbb ecet már nem lesz kedvünkre való. A Kaukázusból származó, 100%-os bio gránátalmalevet használtunk a készítéséhez, melyhez Békés-megyéből, Újkígyósról származó almapálinkát öntöttünk, így hozva létre azt az alkoholszintet, amely optimális az ecetsav baktériumok számára.
Hozzávalók:
1000 g gránátalma lé
166 g pálinka (alma)
80 g kristálycukor
ecetágy
Elkészítése:
A gránátalma levet egy rozsdamentes edénybe öntöm.
Hozzáadom a cukrot. Annyira fanyarnak, csersavasnak éreztem a levet hogy úgy döntöttem elengedhetetlen a cukor hozzáadása.
Beleöntöm a pálinkát is, 45-50 %-os, igen tiszta ízű pálinkát használok. Összekeverem.
A befőttesüvegbe öntöm a keveréket.
Íme az ecetágy, amelyet az előző ecetről levettem.
Belecsusszantom az ecetágyat az üvegbe, az optimális arányokkal rendelkező gránátalma „cefrébe”, amit kikevertem.
Az üveg száját lezárom egy darabka hálóval, gumival rögzítem ezt rajta. 90 nap múlva kóstolom meg, az alkohol teljesen eltűnik, a savasság telté válik, az ízek kiemelkednek.
Ha megfelelőnek érzem a savasságot, ha az alkoholos íz eltűnt, az ecet elkészült. Megkezdhetem a szűrést. A szűrés első fázisában elválasztom az ecettől az ecetsav baktérium telepeket, az ecetágyat.
Két szűrőt és egy hálót használok a szűrés második fázisában, a célom a nagyobb darabkák, szemcsék kiszűrése. A mikrorészecskék melyek az ecet ízét, opálosságát, viszkózus megjelenését adja azok az ecetben maradnak. A végeredmény szűretlen, élő gyümölcsecet, tele ízzel, jótékony enzimekkel, vitaminokkal.
Üvegekbe öntöm és a kupakokkal lezárom azokat. Az ecetünk elérte azt a savszintet, ami elegendő ahhoz, hogy önmagát tartósítsa.
Mehet a kamrába a polcra a különleges, egzotikus, élő ecet. Remek gyümölcsös íze, élénk színe, erőteljes savassága, hűvös, fénytől védett helyen az idő múlásával még harmonikusabbá válik. Könnyű salátákhoz, gyümölcsökhöz, halakhoz remekül illeszthető.