
Morzsasüti, klasszikus ízkombinációval, meggyes-mákos változatban. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető, szabadon variálható, végtelen számú változatban létrehozható, csodásan savanykás meggy és a mézes mák alkotta szaftos töltelék, ropogós morzsaréteggel, akár forrón, langyosan, hidegen tálalható.
Hozzávalók:
a tésztához:
50 g mandulaliszt
120 g finomliszt
100 g kristálycukor
100 g vaj
vanília
só
a gyömölcsös részhez:
300 g meggy
70 g mák
55 g méz
só
Elkészítése:
Elkészítem a morzsatésztát. Az alapanyagait egy edénybe mérem.

A tésztát összemorzsolom, semmikép nem gyúrom homogén tésztává, felhasználásig hűtőszekrényben tárolom.

Elkészítem a meggyes máktölteléket. Leszárazom, megmosom, kimagozom a meggyszemeket.

Rászórom az őrölt mákot.

Rácsorgatom a mézet.

Enyhén sózom, lazán összeforgatom.

A 6 hőálló üvegforma aljára kanalazom a morzsatészta felét.

A morzsatészta rétegre kerül a meggyes mák tölteték, szépen elosztva 6 felé a formákba.

A mákos meggy réteget befedem a crumble tésztával.

170 fokosra előmelegített sütőben, 25 perc alatt készre sütöm.

Íme a megsült crumble. A szaftosságáról árulkodnak a sütésekor kibugyogott meggylé az oldalán.

Tálaláskor friss meggyel díszítem.

A crumble tészta topogósra sült, a mákos meggy lágy, ízes, illatozva párolognak ínycsiklandó aromái.

