Amikor a halasnál járunk, mindig veszünk néhány kilónyi halcsontot. A belőle főzött alaplevet felhasználjuk különböző halételek készítéséhez. Most a csontot az alaplé leszűrése után egy tesztelésre kölcsön kapott Thermomixben pürésítjük, és a cicánk tápjához keverjük. Ha alaplét készítünk duplán jól járunk: egyrészt az étel, amihez felhasználjuk sokkal gazdagabb lesz, másrészt remek alkalom, hogy a zöldségeink héját, csumáját hasznosítsuk, a bennük rejtőző ízeket elérhetővé tegyük ízlelőbimbóink számára.
Hozzávalók:
2 kg halcsont (jelen esetben afrikai harcsa)
300 g zöldség vegyesen (alaposan megmosott répa, fehérrépa, zeller, karalábé pucolásából megmaradt részek)
3 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 karika citrom
4 liter víz
Elkészítése:
Egy nagy lábosba teszem a nemrég megpucolt zöldségek leeső részeit: héjakat, répavégeket.
Hozzáadom a félbevágott hagymákat, amelyeket nem szükséges meghámozni.
Néhány paprika csuma is maradt, ezek is mehetnek a többihez.
Egy karika kezeletlen citrom következik.
A fokhagyma is belekerül a lábosba.
Jöhet a halcsont.
Felöntöm a vízzel. Lassú tűzön 12 órán át gyöngyöztetem, majd leszűröm. Nem forralom lobogva, mert zavarossá válik, és az ízmolekulák is kellemes hal illat formájában terjengnek majd a konyhánkban, holott a cél az, hogy az alaplevünket gazdagítsák.