Halalaplé

Halalaplé

02_hal_alaple.jpg

Amikor a halasnál járunk, mindig veszünk néhány kilónyi halcsontot. A belőle főzött alaplevet felhasználjuk különböző halételek készítéséhez. Most a csontot az alaplé leszűrése után egy tesztelésre kölcsön kapott Thermomixben pürésítjük, és a cicánk tápjához keverjük. Ha alaplét készítünk duplán jól járunk: egyrészt az étel, amihez felhasználjuk sokkal gazdagabb lesz, másrészt remek alkalom, hogy a zöldségeink héját, csumáját hasznosítsuk, a bennük rejtőző ízeket elérhetővé tegyük ízlelőbimbóink számára. 

Hozzávalók:

2 kg halcsont (jelen esetben afrikai harcsa)
300 g zöldség vegyesen (alaposan megmosott répa, fehérrépa, zeller, karalábé pucolásából megmaradt részek)
3 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 karika citrom
4 liter víz

Elkészítése:

Egy nagy lábosba teszem a nemrég megpucolt zöldségek leeső részeit: héjakat, répavégeket.

03_hal_alaple.jpg

Hozzáadom a félbevágott hagymákat, amelyeket nem szükséges meghámozni.

04_hal_alaple.jpg

Néhány paprika csuma is maradt, ezek is mehetnek a többihez.

05_hal_alaple.jpg

Egy karika kezeletlen citrom következik.

06_hal_alaple.jpg

A fokhagyma is belekerül a lábosba.

07_hal_alaple.jpg

Jöhet a halcsont.

08_hal_alaple.jpg

Felöntöm a vízzel. Lassú tűzön 12 órán át gyöngyöztetem, majd leszűröm. Nem forralom lobogva, mert zavarossá válik, és az ízmolekulák is kellemes hal illat formájában terjengnek majd a konyhánkban, holott a cél az, hogy az alaplevünket gazdagítsák.

09_hal_alaple.jpg

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük