Kedvenc zöldségesünk rábeszélt, az érvei ellenállhatatlanok voltak, így igen jutányos áron hozzá jutottunk friss brokkolihoz. A szárát ne dobjuk el, remek krémlevest lehet belőle készíteni. A leves ugyan nem lesz ragyogó zöld, hiszen a szár eleve halványabb árnyalatú, valamint tovább kell főzni, mint a rózsákat. Ami mellette szól, hogy ugyanúgy hozza a finom brokkoli ízt, és nem megy semmi veszendőbe. Néhány rózsát felhasználunk levesbetétnek, látványfokozásként, a megmaradt tökéletes rózsákat használjuk fel olyan ételhez, amelyben meg tud mutatkozni a szépsége, ahol nem kerül pürésítésre.
Hozzávalók:
700 g brokkoli szár, néhány szép brokkolirózsa
1 nagy fej vöröshagyma
35 g vaj,
45 g parmezán
200 g tejszín
1 liter víz vagy alaplé vagy főzővíz (pl. tésztáé vagy krumplié)
150 g krumpli
szerecsendió
friss citromlé
só
bors
késhegynyi szódabikarbóna
petrezselyem
parmezán forgács
bébicékla levél
Elkésztése:
Néhány apró rózsát forrásban lévő, szódabikarbónás vízbe dobok néhány másodpercre.
Gyorsan lehűtöm, majd tálalásig félreteszem.
A vajon enyhén megpirítom a hagymát.
A fokhagymát is pirítom rövid ideig.
Hozzáadom a feldarabolt brokkoli szárat és a felkockázott krumplit.
Felöntöm a folyadékkal. Mi most tészta főzővizet használtunk.
Fűszerezem borssal és szerecsendióval. Ha a folyadék, amivel felöntöm nem sós, akkor természetesen sózom is.
Ha minden megpuhult a fazékban, akkor pürésítem annak tartalmát, és szitán is átpasszírozom.
Ilyenkor jöhet hozzá a tejszín és a parmezán is. Rúdmixerrel egyneműsítem.
Egyet még gyorsan forralok rajta, és citromlevet facsarok bele.
Tálaláskor beleteszem a roppanósra blansírozott brokkoli darabokat, zöldségpucoló segítségével parmezánsajtot forgácsolok a tetejére, friss petrezselyemmel és bébicékla levelekkel díszítem.
Nagyon tetszik a recept. Én egyszerűbben készítem, de most jó ötletet kaptam, hogy krumpli hozzáadásával dúsabb lesz a leves. A tetejére levesgyöngyöt raktam, ezt az unokám imádja, mert kirakja belőle a nevét. Magam is rakok fel recepteket a http://www.batornyul.blog.hu oldalon. (megjegyzem: csak sokat és örömmel főző nagyi vagyok és nem gasztroblogger, tehát extra dolgok nincsenek, bár Stokinger Zoltán gasztroblogger is gratulált, amikor elértem nemrég a 40.000. látogatót.)
Nagyon sok sikert és ezután többször is benézek az oldalra.
@Takács Gyuláné Erzsike: Köszönjük a kedves hozzászólást. :))
Frankó a recept, lehet el is készítem hamarosan, bár én speciel annyira nem értek a levesekhez, de talán menni fog, nem tűnik ördöngősségnek!