Rántott csirkemáj tejfölös gombasalátával

Rántott csirkemáj tejfölös gombasalátával

00_gombasalata_rantott_csirkemaj.jpg

Ezen a tányéron az a különleges, hogy azt hihetnénk, egy majonézes gombasalátát láthatunk. A látszat csal. Ez egy tejfölalapú mártással készült köret, sokkal könnyebb, és kalóriaszegényebb, mint majonézes társa. A ropogós panír, a lágy máj, az ízekben gazdag gombasaláta remekül harmonizálnak. Egyszerű és gyors étel, mi vacsorára ettük.

Hozzávalók:

A gombasalátához:

750 g apró csiperke gomba
45 g füstölt szalonna
2 fej fehér hagyma
4 gerezd fokhagyma
150 g tejföl
fél csokor friss petrezselyem
6 levél friss zsálya
1 citrom leve

bors
olaj

A rántott májhoz:

500 g csirkemáj
liszt
3 db tojás
zsemlemorzsa

bors
olaj a sütéshez

Elkészítése: 

A füstölt szalonnát kockákra vágom, kipirítom, majd rádobom a szintén kockára vágott fehér hagymát. Amikor a hagyma is lepirult, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát.

01_gombasalata_rantott_csirkemaj.jpg

Ha a fokhagyma is lepirult, a hagymás, szalonnás keveréket átszedem egy magasfalú edénybe. 

02_gombasalata_rantott_csirkemaj.jpg

Tekerek rá egy kevés sót, és hagyom kihűlni.

03_gombasalata_rantott_csirkemaj.jpg

A megmosott, félbe vágott gombákat kevés olajon, több részletben, magas hőmérsékleten lepirítom. Közben sózom, borsozom, és pár csepp citromlevet is csepegtetek rá.

04_gombasalata_rantott_csirkemaj.jpg

Kihűtöm.

05_gombasalata_rantott_csirkemaj.jpg

Az előzőleg lepirított szalonnához és hagymához hozzákanalazom a tejfölt, és rúdmixerrel pürésítem.

06_gombasalata_rantott_csirkemaj.jpg

Hozzáadom az apróra vágott zöldfűszereket.

07_gombasalata_rantott_csirkemaj.jpg

Fűszerezem borssal és friss citromlével, ha szükséges, akkor még egy pici sóval.

08_gombasalata_rantott_csirkemaj.jpg

A mártást összekeverem a lepirított, kihűlt gombával. 

12_gombasalata_rantott_csirkemaj.jpg

A csirkemájat megtisztítom, sózom és borsozom.

09_gombasalata_rantott_csirkemaj.jpg

Megforgatom lisztben, a felvert, sózott tojásban, majd a zsemlemorzsában.

10_gombasalata_rantott_csirkemaj.jpg

A bepanírozott májakat közepesen forró olajban megsütöm. Vigyázat, durroghat sülés közben! 

11_gombasalata_rantott_csirkemaj.jpg

A rántott májakat a gombasalátára halmozom, petrezselyemlevelekkel frissítem, és egy zsályalevéllel díszítem. 

13_gombasalata_rantott_csirkemaj.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük