Ezen a tányéron az a különleges, hogy azt hihetnénk, egy majonézes gombasalátát láthatunk. A látszat csal. Ez egy tejfölalapú mártással készült köret, sokkal könnyebb, és kalóriaszegényebb, mint majonézes társa. A ropogós panír, a lágy máj, az ízekben gazdag gombasaláta remekül harmonizálnak. Egyszerű és gyors étel, mi vacsorára ettük.
Hozzávalók:
A gombasalátához:
750 g apró csiperke gomba
45 g füstölt szalonna
2 fej fehér hagyma
4 gerezd fokhagyma
150 g tejföl
fél csokor friss petrezselyem
6 levél friss zsálya
1 citrom leve
só
bors
olaj
A rántott májhoz:
500 g csirkemáj
liszt
3 db tojás
zsemlemorzsa
só
bors
olaj a sütéshez
Elkészítése:
A füstölt szalonnát kockákra vágom, kipirítom, majd rádobom a szintén kockára vágott fehér hagymát. Amikor a hagyma is lepirult, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát.
Ha a fokhagyma is lepirult, a hagymás, szalonnás keveréket átszedem egy magasfalú edénybe.
Tekerek rá egy kevés sót, és hagyom kihűlni.
A megmosott, félbe vágott gombákat kevés olajon, több részletben, magas hőmérsékleten lepirítom. Közben sózom, borsozom, és pár csepp citromlevet is csepegtetek rá.
Kihűtöm.
Az előzőleg lepirított szalonnához és hagymához hozzákanalazom a tejfölt, és rúdmixerrel pürésítem.
Hozzáadom az apróra vágott zöldfűszereket.
Fűszerezem borssal és friss citromlével, ha szükséges, akkor még egy pici sóval.
A mártást összekeverem a lepirított, kihűlt gombával.
A csirkemájat megtisztítom, sózom és borsozom.
Megforgatom lisztben, a felvert, sózott tojásban, majd a zsemlemorzsában.
A bepanírozott májakat közepesen forró olajban megsütöm. Vigyázat, durroghat sülés közben!
A rántott májakat a gombasalátára halmozom, petrezselyemlevelekkel frissítem, és egy zsályalevéllel díszítem.