Sült kárász lecsóval és steak krumplival

Sült kárász lecsóval és steak krumplival

00_keszeg.jpg

Gyönyörűen megpucolt, friss kárászokat pillantottam meg a piacon az egyik kedvenc halasomnál. Csillogó szemekkel várták a halacskák, hogy valaki hazavigye őket, szinte rám kacsintottak a jégágyról. Ez azért is fontos, mert a hal szemein láthatod, hogy mennyi ideje vehették ki természetes közegéből a vízből. Ha már homályos a tekintete, akkor már várakozik egy ideje a hűtőpultban, ha kézbe tudod venni a halat, akkor a kopoltyúja a következő, amit meg kell nézni, ha szép élénkpiros akkor biztosan friss. Vettem is néhányat hamarjában.  Hazafelé kigondoltam, hogy két darabot klasszikus módon, paprikás lisztbe forgatva fogok megsütni – lecsóval és krumplival fogom tányérra tenni.

Hozzávalók:

A halhoz:

2 db kárász
150 g liszt
1 púpos teáskanál fűszerpaprika
bors

olaj

A steak krumplihoz:

500 g sárga krumpli
2 gerezd fokhagyma
1-2 fújásnyi folyékony füst
fél teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál oregano
20 g vaj
1 evőkanálnyi olívaolaj

bors

A lecsó receptjét itt találjátok.

Elkészítése:

A halakat jól átmosom, különös tekintettel a hasüregükre, a szemüket kiszedem mert süléskor erősen fröcsöghet, durroghat.

01_keszeg.jpg

Előkészítem a steak krumplit: rászórom a fűszereket, jól összekeverem.

3_barany_krumpli.jpg

Jénai edénybe rakom, folpackkal lefedem, és mikrohullámú sütőben puhulásig pörgetem. Hústűvel ellenőrzöm, hogy kellően átfőtt-e. Amíg forró összeforgatom a vajjal és az olívaolajjal, majd sütőpapírozott tepsire teszem a gerezdeket héjukkal lefelé.

5_barany_krumpli.jpg

180 fokon, 15-20 perc alatt készre sütöm.   

11_barany_krumpli.jpg

A kárászt beirdalom, átvágom az apró szálkákat, hogy azok a sütés során ehetővé váljanak, ne legyenek zavaróak.

02_keszeg.jpg

Jól besózom a halat, a hasüregét sem hagyom ki.

03_keszeg.jpg

A bemetszések közé masszírozom a sót.

04_keszeg.jpg

A lisztet összekeverem a fűszerpaprikával és a frissen őrölt borssal. 

05_keszeg.jpg

Bepanírozom a halakat, a felesleges lisztet lerázom róluk. 

06_keszeg.jpg

Forró olajban ropogósra sütöm a kárászokat.

07_keszeg.jpg

Az olajból kivéve papírtörlőre helyezem.

08_keszeg.jpg

Tálaláskor egy medvehagyma virággal díszítem a tányért. 

09_keszeg.jpg

 A hal külső rétege és az uszonyai igazán ropogósak lettek, épp olyan, ahogyan szeretem.

5 thoughts on “Sült kárász lecsóval és steak krumplival

  1. Amit sütöttél, az kárász és az a pontyfélék családjába tartozik. Szóval nem keszeg, ízre és szálkatartalomra sem, de attól még ehető hal. 🙂

  2. @A fickó: Köszönjük az észrevételt.
    Egy gyermekkori téves berögzülés miatt keszegeztük le a kárászt, kárász-keszegként ismertem meg békés megyei horgászatok alkalmával. Javítottuk.
    Még egyszer köszönjük. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük