Provence-i feta repceolajban

Provence-i feta repceolajban

00_provance_feta.jpg

Görögországi nyaralások alkalmával találkoztunk különböző ízesítésű, pácolt fetakülönlegességekkel, amiket olajjal öntöttek le, így meghosszabbítva az eltarthatóságukat. Már akkor nagyon elnyerte a tetszésünket ez a csemege. Sajnos itthon nem láttuk effélét,  még a különlegességeket árusító boltok polcain sem. A piacon a kedvenc tejtermékesünknél a szokásos vásárlásunkat ejtettük meg, és beszélgetésben elegyedve egyszer csak egy kés hegyére felszúrt fetakocka került az orrunk elé. Ezt kóstoljátok meg! – hangzott a bársonyosan dörmögő férfihang. Nem állhattunk ellen a kedves invitálásnak. Kellemesen lágy, mégis kellően stabil textúrával, enyhén sós, tejszínes ízzel megáldott fetát kaptunk. Rögtön bevillant az Égei-tenger partján beégett emlék. Vettünk belőle egy szép adagot, és bepácoltuk háromféleképpen. Most a provence-i fűszerezésű változatot tesszük közkincsé.  

A pácolt fetakockák vendégváró fogásként is kiválóak, nem csak a krémes sajtfalatokat élvezet fogyasztani, hanem az addigra már intenzíven fűszeres olajat is tunkolhatjuk friss rozskenyérrel.

Hozzávalók:

300 g feta
2 teáskanál liofilizált provence-i fűszerkeverék
2 kicsi ág rozmaring
10 szem rózsabors
250 g repceolaj

Elkészítése:

Az 1x1cm-es kockára vágott fetára rászórom a provance-i fűszerkeveréket.

02_provance_feta.jpg

Óvatosan átforgatom, inkább csak rázogatom a fűszerekkel, nem szeretném, hogy összetörjenek a kockák.

03_provance_feta.jpg

Sterilizált üvegekbe szedem a fűszeres fetát.

04_provance_feta.jpg

Mellédugok egy ágacska rozmaringot. 

05_provance_feta.jpg

Beleszórom a rózsaborsot. 

06_provance_feta.jpg

Felöntöm a repceolajjal,  az üvegeket lezárom.

07_provance_feta.jpg

Hűtőszekrénybe rakva megkezdődhet a 2-3 hetes érlelés, ez idő alatt az ízek jól átjárják a fetakockákat. 

10_provance_feta.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük