Görögországban nyaraltunk, ahol remek, friss garnélát lehetett venni a helyi halászoktól, vettünk belőle többször is a kikötőben. A szállásunk irányába pöfögtünk a kis bérelt robogónkkal, amikor megpillantottunk egy nénit az út mentén, friss gyümölcsökkel, zöldségekkel teli ládákkal. Fejben már összerakva a receptet, őszibarackot és paprikát vettünk tőle.
Enyhén csípős őszibarack chutney került a rák mellé a tányérra. Kicsit édeskés, vágott tetejű bucit választottunk hozzá a szemközti pékségből.
Hozzávalók:
500 g nyers garnéla
1 db sárga húsú őszibarack
1 db fehér húsú őszibarack
1 kis fej vöröshagyma
fél kápia paprika
fél erős paprika
1 citrom leve
50 g fehérbor
30 g vaj
30 g méz
friss bazsalikom
só
olívaolaj
2 db édes buci
Elkészítése:
A leforrázott, lehűtött őszibarackok héját lehúzom.
Pici olívaolajon lepirítom a kockára vágott hagymát.
Rádobom a megtisztított garnélát. Tisztításkor a farokuszonyt rajtahagytuk , így szebbek és jól megfoghatóak a falatok evéskor.
Enyhén sózom. Hagyom, hogy szépen kipirosodjanak a rákok.
Rászórom a piros paprikakockákat.
A csípős paprikakockák következnek.
Kis pirulás után a citrom felének frissen kifacsart leve jön.
Felöntöm egy kevés száraz fehérborral.
Ha felforrt, beledobom a vajat.
Rövid forralás után kész is van a rák, kiszedem azokat a serpenyőből egy tányérra, és meleg helyen tartom tálalásig.
Tovább dolgozom a serpenyő tartalmával, belecsurgatom a mézet.
Hozzáteszem a kis kockára vágott őszibarackhúst.
A friss, megvagdosott bazsalikom levél után a citrom másik felét is belefacsarom.
Elkészült a chutney is. Tálaláskor szépen egymás mellé helyezem a rákfarkakat a chutney tetején.
A szendvics elkészítésekor leszedem a farokúszókat.
A kettévágott buci alsó lapjára kanalazom a chutney-t .
Ráteszem a rákhúst.
Ráteszem a buci tetejét, kész is a garnélás szendó.