Szedres, vágott, csavart kalács

Szedres, vágott, csavart kalács

szeder_kalacs_kesz_2.jpg
Ropogós héj, lágy bélszerkezet, és savanykás gyümölcsösség jellemzi ezt az egyszerűen elkészíthető, ám igen finom kalácsféleséget.

Csirkemájpástétom mellé készítettük eredetileg, de váratlanul betoppant barátaink tágra nyílt orrlyukakkal szaglászva forgatták a fejüket, keresve az illatok forrását. Megpillantották a rácson épp kihűlő félben lévő kalácsot. Egyikük elővett a hátizsákjából egy Karádi Pincészet által palackozott kékfrankost. Gyorsan a dugóhúzóért sietett, nem először voltak nálunk, jól tudta hol a helye ennek a gyakran használt eszköznek, és amire oda pillantottam már hallottam is azt a jól ismert, szívet melengető hangot, amikor a dugó elhagyja a borosüveg száját. Mindezzel egy időben ez a három mondatocska csusszant ki valamelyikük száján: „Pont illene hozzá, összekóstoljuk? Még ha egy kis sajt is volna. Istenem.” Volt sajt is, egy darabka jó érett camambert került elő a hűtőszekrényből. Egy szó mint száz, a kalácsunk nem érte meg a reggelt.

Másnap a májpástétomhoz gyökérkenyeret tálaltunk fel, így is elég gyümölcsösséget adott mellé a lilahagymalekvár és a vörösbor-redukció.

W.

A szeder töltelék hozzávalói:

250 g szeder 
25 g cukor
1/2 citrom leve

A kalácstészta hozzávalói:

250 g liszt
25 g vaj (olvasztott, max. 45 fok)
25 g porcukor
12,5 g élesztő (kiváltható por élesztővel is)
2 db tojássárgája
140 g tej
1/2 citrom héja (kizárólag csak kezeletlen citromnak használjátok fel a héját)
1/2 evőkanál házi vaníliacukor (Kikapart vaníliarudakat darálok össze cukorral. Lezárt befőttes üvegben, hűtőszekrénybe téve remekül megőrzi az aromáját. Kiváltható vanillincukorral is, ha az ellenségednek készíted ;)) 

A szeder töltelék elkészítése:

A szedret és a cukrot összefőzöm, enyhén besűrítem.

1_szeder.jpg

2_szeder_cukor_fozes.jpg

Hozzáadom a fél citrom levét, és még fél percig forralom.

citrom.jpg

A magot tudatosan nem szűrtük ki a lekvárból a kedvező élettani hatása miatt.

3_szeder_fakanal.jpg

4_szeder_kesz.jpg

A kalács tészta elkészítése:

Elkészítem a kovászt: az élesztőt tálba teszem, ráöntöm a meglangyosított tejet. 

1_kovasz_eleszto_tej.jpg

Kevés cukrot adok hozzá, és elkeverem egy kis liszttel. Sűrű palacsintatészta állagot kell elérnem. A tetejét megszórom liszttel, és langyos helyen 15 percig kelesztem.

kovasz2.jpg

3_kovasz_kesz.jpg

Ha szépen megemelkedett, hozzáadom a maradék liszthez. Beleszórom a maradék cukrot is a tálba.

1_kalacs_kovasz_porcukor.jpg

Beleteszem a vaníliacukrot, a citromhéjat, és pici sót is tekerek hozzá.

2_kalacs_vani_citrom_so.jpg

Végül a tojássárgáját, a maradék tejet és az olvasztott vajat is hozzáadom. Összegyúrom mindezt, jól kidolgozom. (Robotgéppel vagy dagasztógépben is elvégezhető ez a művelet.)

tojas_vaj_gyuras.jpg

Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztem. 

5_kalacs_megkelt_1.jpg

A kalács töltése, felcsavarása, sütése :

Ha a tészta megkelt kinyújtom téglalap alakúra, és körülbelül fél centiméter vastagra. (A nyújtásnál vegyétek figyelembe a forma méretét, amiben kisütitek!) Megkenem a felületét a kihűlt szederlekvárral.

6_kalacs_kinyujt_megken.jpg

Feltekerem és középen elvágom, de nem teljesen végig. 

7_kalacs_tekeres_vagas.jpg

Az így keletkezett két „szálat” összecsavarom.

8_kalacs_fonas.jpg

Szilikonos sütőpapírral bélelt, kivajazott formába rakom.

forma_kibeleles.jpg

Langyos helyen a duplájára kelesztem.

9_kalacs_formaban.jpg

180 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütöm. (Én akkor szeretem igazán, ha szép barna, roppanós héja van, ez a sülési idő meghosszabbításával érhető el.)
Ha kisült, néhány perc pihentetés után a formából kivéve rácson kihűtöm

10_kihut_kesz.jpg

Ha másnap akarod felhasználni, mindenképp tedd el szem elől. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük