Legutóbb egy születésnapi estebéd egyik fogása volt ez a jól bevált kombináció. Szinte kórusban szokták követelni a vendégeink, hogy legközelebb is legyen benne a menüsorban. Kis változtatásokkal, de eleget szoktunk tenni a kérésnek.
A hagymalekvár és a vörösbor-redukció gyümölcsössége szelídíti bársonyossá a ropogós kenyéren a pirított máj szalonnától enyhén füstös ízét.
Nem elhanyagolható az a szempont sem hogy olcsón és gyorsan elkészíthető, mégis kispolgári eleganciája áthatja az étkezőt, ha az asztalra kerül.
W.
3 fej közepes vörös hagyma
4 gerezd fokhagyma
80 g füstölt szalonna
150 g vörösbor
só
bors
100 g olvasztott zsír (kacsa, liba vagy sertés)
50 g szörp vagy lekvár (magtalanított piros bogyós gyümölcsből)
10 g zselatin
30 g víz
Elkészítése:
A csirkemájat megtisztítom. A képen jól látható a májon maradt epehólyag eltávolítása.
A megpirított hagymára teszem a májat, és tekerek rá borsot.
Ha elforrt a májból kifolyó lé, ráteszem az apróra vágott fokhagymát.
Újabb pirítást követően megsózom a májat, és ráöntöm a vörösbort.
Készre pirítom, megkóstolom, ha nem teljes a harmónia ízesítek még rajta.