Ez a rusztikus, ropogós héjú kenyérféle szinte elronthatatlan. Rengeteg változatban elkészíthető, ez most a legegyszerűbb, legolcsóbb, natúr verzió.
Hozzávalók:
250 g liszt
12,5 g friss élesztő
200 g víz
10 g só (1 teáskanálnyi)
10 g cukor (1 teáskanálnyi)
Elkészítése:
Elkészítem a kovászt.
Az élesztőt elkeverem a víz felével, hozzáadom a cukrot, és annyi lisztet szórok bele, hogy sűrű palacsintatészta állaga legyen.
Megszóróm a tetejét egy pici liszttel.
Langyos helyen a duplájára kelesztem.
A maradék lisztből, a maradék vízből, a kovászból, a só hozzáadásával tésztát gyúrok.
Langyos helyen, letakarva a duplájára kelesztem.
Ha megkelt kinyújtom 1 centi vastagra.
Három rétegbe hajtom és letakarva 20 percig pihentetem.
A pihentetés után újra kinyújtom, hajtom, majd újabb pihentetés következik 20 percig. Összesen 3 alkalommal ismétlem meg a folyamatot. Az utolsó pihentetés után megcsavarom, kialakítva a jellegzetes formáját.
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, a felszínét vízzel megpermetezem, és sütés előtt még 20 percig pihentetem.
225 fokra előmelegített sütőbe teszem. 15 percig sütöm így, majd 200 fokra visszaveszem a hőfokot, és tovább sütöm körülbelül 20-30 percig. Én pirultabban, ropogósabban szeretem, ami a sütési idő növelésével érhető el. Rácson hűtöm ki.