Gyökérkenyér

Gyökérkenyér

11_gyokerkenyer_kesz.jpg

Ez a rusztikus, ropogós héjú kenyérféle szinte elronthatatlan. Rengeteg változatban elkészíthető, ez most a legegyszerűbb, legolcsóbb, natúr verzió. 

Hozzávalók:

250 g liszt
12,5 g friss élesztő 
200 g víz
10 g só (1 teáskanálnyi)
10 g cukor (1 teáskanálnyi)

Elkészítése:

Elkészítem a kovászt.

1_kovasz_hozzavalok.jpg

Az élesztőt elkeverem a víz felével, hozzáadom a cukrot, és annyi lisztet szórok bele, hogy sűrű palacsintatészta állaga legyen.

2_kovasz_viz_cukor_liszt.jpg

Megszóróm a tetejét egy pici liszttel. 

3_kovasz_szoras.jpg

Langyos helyen a duplájára kelesztem.

4_kovasz_kesz.jpg

A maradék lisztből, a maradék vízből, a kovászból, a só hozzáadásával tésztát gyúrok.

1_gyokerkenyer_gyuras.jpg

Langyos helyen, letakarva a duplájára kelesztem.

2_gyokerkenyer_keleszt.jpg

3_gyokerkenyer_megkelt.jpg

Ha megkelt kinyújtom 1 centi vastagra.

gyokerkenyer_nyujtas.jpg

Három rétegbe hajtom és letakarva 20 percig pihentetem.

5_gyokerkenyer_hajtogatas_pihentetes.jpg

A pihentetés után újra kinyújtom, hajtom, majd újabb pihentetés következik 20 percig. Összesen 3 alkalommal ismétlem meg a folyamatot. Az utolsó pihentetés után megcsavarom, kialakítva a jellegzetes formáját.

7_gyokerkenyer_tekeres.jpg

Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, a felszínét vízzel megpermetezem, és sütés előtt még 20 percig pihentetem.

8_gyokerkenyer_sutolemez.jpg

9_gyokerkenyer_sutolemez_zoom.jpg

225 fokra előmelegített sütőbe teszem. 15 percig sütöm így, majd 200 fokra visszaveszem a hőfokot, és tovább sütöm körülbelül 20-30 percig. Én pirultabban, ropogósabban szeretem, ami a sütési idő növelésével érhető el. Rácson hűtöm ki.

10_gyokerkenyer_kesz.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük