Jó kiegészítője lehet sülteknek, pástétomoknak, sajtoknak. Mártásokba, pörköltekbe is kerülhet ízesítő anyagként.
Hozzávalók:
500 g száraz vörösbor
100 g cukor
50 g méz
100 g házi bodzabogyó szörp (bármilyen piros erdei gyümölcs szörpje illik hozzá)
só
Készítés:
Serpenyőben a cukrot barnára karamellizálom.
A vörösbor egy részével feloldom a karamellizált cukrot, majd a maradék bort is hozzáöntöm. Lassan beforralom. (A műveletet nem szabad siettetni, mert az kedvezne a keserű ízek kialakulásának.)
Végül hozzáadom a mézet, egy pici sót és a szörpöt. Ezután már csak rövid ideig forralom.
A sűrűségét úgy ellenőrzöm, hogy hideg felületre cseppentem.
Befőttes üvegben vagy díszítő palackban sokáig eláll.