Ez az a sült, ami ha akarom puccos, ha azt szeretném, akkor meg laza. Ebben a receptben egy összetettebb körettel mutatjuk meg, de kihűlve, hagymával és jófajta kenyérrel fogyasztva is kiváló, így ha valaki nem szeretne a körettel bíbelődni, annak is érdemes kipróbálni, hogy a kézműves barna sör aromái milyen különlegessé teszik az oldalast.
M.
Hozzávalók:
1 db bőrös malacoldalas (1,2 kg)
300 g hagyma
5 gerezd fokhagyma
2 dl barna sör (Szarvasi Sörmester)
őrölt kömény
só
bors
450 g fehérrépa
100 g tejszín
néhány csipet cukor
repceolaj
400 g lila krumpli
egy marék zöldborsó hüvelyében
3 db bébi cukkini
1 db arany cékla
Elkészítése:
A malac bőrét centinként bevagdosom.
Sózom.
Borsozom.
Rászórom az őrölt köményt.
Miután a fokhagyma is rákerül, alaposan bedörzsölöm a fűszereket a húsba.
Tepsibe teszem, aminek az alját kibéleltem a kockára vágott hagymával.
Most kerül rá a lényeg, a finom, kézműves barna sör. Alufólia alatt 140 fokon sütöm körülbelül 2 órát, ez a sütés első fázisa.
Közben a fehérrépákat megmosom, egyesével alufólia darabokra helyezem őket. Só, egy csipet cukor és egy pici olaj kerül rájuk, majd az alufóliába csomagolva tepsibe kerülnek.
Az arany céklával ugyanúgy járok el, mint a fehérrépával. (Nem kell meghámozni sütés előtt, nekünk egy nyers céklasaláta készítésekkor maradt meg egy fej, ezért csupasz.)
Miután a hús már egy órája sül, betolom a répát és a céklát is a sütőbe.
Egy óra múlva tűvel ellenőrzöm a hús és a zöldségek puhaságát. A hús második sütési fázisában a tepsiről lekerül az alufólia. A húst meglocsolgatom a saját szaftjával.
Az oldalas mellé rakom a lila krumplikat, és így sütöm további 40 percig. A hőfokot 190-re állítom, és a hőlégkeverést is rákapcsolom.
A zöldborsót forrásban lévő, enyhén sós vízbe teszem.
1-2 percig főzöm.
Hideg vízben lehűtöm, és tálalásig félreteszem.
Amikor az oldalas bőre szép piros, és a krumpli is megpuhult, kiveszem a tepsit a sütőből. A húst félreteszem pihentetni.
A krumplikat kiszedem egy tálba.
A felesleges zsírt óvatosan leöntöm a tepsiben található lé tetejéről.
A fehérrépát kicsomagolom, és egy edénybe teszem.
Rúdmixerrel pürésítem, hozzáadva a hússal sült hagymát és a szaftot.
Belepörgetem a tejszínt is. Ha szükséges, sózom.
A cukkinit felkarikázom.
A krumplikat félbevágom, az arany céklát pedig cikkekre.
Egy serpenyőbe teszek egy evőkanálnyit az oldalasból kisült zsírból.
Beleteszem a zöldségeket, és megpirítom.
Közben sózom.
Szépen elhelyezem a tányéron az összetevőket, és máris kész az ünnepi fogás.
Lila krumpli és sárga cékla, ez valami photoshop?
@Pierr Kardán: Dehogy. 🙂 Időnként lehet találni ilyen érdekességeket a piacon.