Az idei hatalmas sóskatermésnek köszönhetően újabb és újabb recepteket találunk ki hozzá. A savanyú sóska mellé kellett valami édes, ezért jött a lencse, méghozzá fasírt formájában, amihez a zöldfűszereket szintén a kertből szedtük. Ha már készült egy „majdnem falafel”, akkor a pita sem maradhatott el. A lakto-vegetáriánus étrendbe is beleillő fogásban remekül összejöttek az ízek. A fasírt pikáns, intenzíven fűszeres, a joghurtos sóskakrém üde és friss.
M.
Hozzávalók:
A mártáshoz:
100 g megmosott, megtisztított friss sóska
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál mustár
50 g mascarpone
100 g görögjoghurt
méz
só
bors
A vöröslencse fasírthoz:
200 g vöröslencse (2 órára beáztatva)
fél fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál paradicsompüré
2 db piri piri paprika
friss petrezselyem zöldje
friss koriander
friss oregano
só
bors
A pitához:
250 g liszt (BL55)
165 g víz
só
Elkészítése:
A megmosott, vastag erétől megszabadított sóskát egy edénybe teszem, és rúdmixerrel pürésítem a gerezd fokhagymával.
Hozzáadom a mustárt és a mascarponét.
Ízesítem sóval, borssal és mézzel.
Belekeverem a görög joghurtot (ehhez már nem használom a rúdmixert, mert nagyon folyóssá tenné a krémet), és felhasználásig hűtőbe teszem.
A vöröslencsét 2 óráig áztatom, majd leszűröm.
Aprítógépbe teszem a hagymával és a fokhagymával. Nem szükséges, hogy a keletkező massza teljesen homogén legyen, maradhatnak benne apró darabok.
A lencsepüréhez adom az apróra vágott piri pirit és zöldfűszereket, valamint a paradicsompürét.
Ízesítem sóval, borssal, és összekeverem.
Egy teflon serpenyőben nagyon kevés olajat melegítek.
Közepes lángon megsütöm a formázott lencsefasírtokat. (Ha vastagabbra csinálod, akkor lassabban kell sütni.) Egy alumínium forma segítségével alakítottam ki a képen látható cseppecskéket. Bármilyen alakzatú kiszúró is alkalmas lehet erre a feladatra.
A kiszúróba kanalazok a masszából, a tetejét lesimítom, majd leemelem a kiszúrót. A fasírtokat természetesen kézzel is megformázhatjuk, ha nem szeretnénk sokat bíbelődni vele.
A fasírtok mindkét oldalát megsütöm.
Ha elkészültek, akkor tálra szedem.
A pitához tésztát gyúrok lisztből és vízből, só hozzáadásával.
A tésztát 12 egyenlő részre osztom. Ezt a legegyszerűbb a képen látható módon megoldani. A tésztadarabokból 1-2 milliméter vastagságú kerek lapokat nyújtok.
Forró, száraz serpenyőben sütöm meg.
Sütés közben szépen felfújódik.
Ha a pitával is elkészültem, kezdhetem a tálalást.
Ha előételnek szeretném, akkor így:
De meg is tölthetem a pitákat:
Így kutyafuttában is rá lehet rabolni. Hammm.