
Az idei hatalmas sóskatermésnek köszönhetően újabb és újabb recepteket találunk ki hozzá. A savanyú sóska mellé kellett valami édes, ezért jött a lencse, méghozzá fasírt formájában, amihez a zöldfűszereket szintén a kertből szedtük. Ha már készült egy „majdnem falafel”, akkor a pita sem maradhatott el. A lakto-vegetáriánus étrendbe is beleillő fogásban remekül összejöttek az ízek. A fasírt pikáns, intenzíven fűszeres, a joghurtos sóskakrém üde és friss.
M.

Hozzávalók:
A mártáshoz:
100 g megmosott, megtisztított friss sóska
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál mustár
50 g mascarpone
100 g görögjoghurt
méz
só
bors
A vöröslencse fasírthoz:
200 g vöröslencse (2 órára beáztatva)
fél fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál paradicsompüré
2 db piri piri paprika
friss petrezselyem zöldje
friss koriander
friss oregano
só
bors
A pitához:
250 g liszt (BL55)
165 g víz
só
Elkészítése:
A megmosott, vastag erétől megszabadított sóskát egy edénybe teszem, és rúdmixerrel pürésítem a gerezd fokhagymával.

Hozzáadom a mustárt és a mascarponét.

Ízesítem sóval, borssal és mézzel.

Belekeverem a görög joghurtot (ehhez már nem használom a rúdmixert, mert nagyon folyóssá tenné a krémet), és felhasználásig hűtőbe teszem.

A vöröslencsét 2 óráig áztatom, majd leszűröm.

Aprítógépbe teszem a hagymával és a fokhagymával. Nem szükséges, hogy a keletkező massza teljesen homogén legyen, maradhatnak benne apró darabok.

A lencsepüréhez adom az apróra vágott piri pirit és zöldfűszereket, valamint a paradicsompürét.

Ízesítem sóval, borssal, és összekeverem.

Egy teflon serpenyőben nagyon kevés olajat melegítek.

Közepes lángon megsütöm a formázott lencsefasírtokat. (Ha vastagabbra csinálod, akkor lassabban kell sütni.) Egy alumínium forma segítségével alakítottam ki a képen látható cseppecskéket. Bármilyen alakzatú kiszúró is alkalmas lehet erre a feladatra.

A kiszúróba kanalazok a masszából, a tetejét lesimítom, majd leemelem a kiszúrót. A fasírtokat természetesen kézzel is megformázhatjuk, ha nem szeretnénk sokat bíbelődni vele.

A fasírtok mindkét oldalát megsütöm.

Ha elkészültek, akkor tálra szedem.

A pitához tésztát gyúrok lisztből és vízből, só hozzáadásával.

A tésztát 12 egyenlő részre osztom. Ezt a legegyszerűbb a képen látható módon megoldani. A tésztadarabokból 1-2 milliméter vastagságú kerek lapokat nyújtok.

Forró, száraz serpenyőben sütöm meg.

Sütés közben szépen felfújódik.

Ha a pitával is elkészültem, kezdhetem a tálalást.

Ha előételnek szeretném, akkor így:

De meg is tölthetem a pitákat:

Így kutyafuttában is rá lehet rabolni. Hammm.

