Az akác csodálatos illatát nem csak néhány napig élvezhetjük, ha a virágaiból készített szörpben megőrizzük. Készíthetünk belőle frissítő italt jegesen, teát ízesíthetünk vele, fagylaltot készíthetünk belőle, de mártásokat is illatosíthatunk, ízesíthetünk vele.
Hozzávalók:
600 g akácvirág
3 liter víz
400 g akácméz
300 g cukor
8 g citromsav
Elkészítése:
A virágokat lehúzom a szárakról, és beleteszem egy 5 literes befőttes üvegbe.
Beleöntöm a vizet, hogy a virágokat ellepje.
Hűtőszekrénybe teszem 3 napra. Minden nap összerázom, átmozgatom.
A vizet, ami már átvette az akác ízét és illatát, szűrőn át egy fazékba öntöm.
A virágokat is jól kinyomkodom.
Az akácos vizet felforralom, hozzáadva a cukrot.
A mézet belecsurgatom.
Belekerül a citromsav is.
Rövid forralást követően, még forrón, sterilizált üvegekbe töltöm. (Az üvegek sterilizálását kifőzéssel oldottam meg, remek módszer még a mikrosütőben vagy sütőben történő sterilizálás is, a tiszta szesszel történő módszert is próbáltam már, az is bevált, bár az költségesebb, mint az előbbi módszerek.
Én jéghideg szénsavas ásványvízzel, citromkarikákkal szeretem a legjobban.