A bukta nem csak édes lehet, mi most juhtúrós, baconos, kapros tölteléket készítettünk. Szuper egy délutáni összebújós filmnézéshez.
M.
Hozzávalók:
A tésztához:
250 g liszt
12,5 g friss élesztő
200 g víz
10 g só (1 teáskanálnyi)
10 g cukor (1 teáskanálnyi)
A töltelékhez:
100 g bacon
150 g juhtúró
2 gerezd fokhagyma
2 szál újhagyma zöldje
fél csomag kapor
3 evőkanál tejföl
1 tojássárgája
A batyukra:
70 g vaj
lenmag
Elkészítése:
Kovászt készítek.
Az élesztőt elkeverem a víz felével.
Hozzáadom a cukrot.
Annyi lisztet szórok bele, hogy sűrű palacsinta tészta állaga legyen.
Pici lisztet szórok a tetejére, majd langyos helyen duplájára kelesztem.
A maradék lisztből, a maradék vízből, a kovászból, a só hozzáadásával tésztát gyúrok.
Jól kidolgozom, és langyos helyen letakarva duplájára kelesztem.
Amíg kel a tészta, elkészítem a tölteléket. A bacont csíkokra vágom.
Megpirítom.
Hagyom kihűlni.
A juhtúróhoz hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, kaprot és a felkarikázott újhagyma zöldjét.
Belekerül a tejföl, a pirított bacon és a tojássárgája.
A hozzávalókat összekeverem.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, és hét egyenlő részre osztom. A darabokat fél centi vastagra és kör alakúra nyújtom. Mindegyik közepébe teszek egy evőkanálnyit a töltelékből.
A tészta széleit összefogom.
Batyut alakítok ki belőle.
Ha elkészültem a batyukkal, felolvasztom a vajat, a tortakarikát pedig szilikonos sütőpapírral borított sütőlemezre teszem.
A gyűrű oldalát és a sütőpapírt is megkenem az olvasztott vajjal.
A buktákat belemártom az olvasztott vajba, és a tortakarikába helyezem őket.
Fél órát hagyom kelni.
Megszórom lenmaggal.
180 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt készre sütöm. Én pirultabban szeretem, ami a sütési idő növelésével érhető el.
A sütőben a batyuk összesülnek, de a vajnak köszönhetően könnyen szét lehet őket választani.