A jól bevált, szinte már unalmas hármasra vágytunk: ananász, kókusz, rum. A nagy melegben, fagyi formájában főleg ellenállhatatlanok együtt. A krémes és édes kókusz fagyit és a hozzá képest savanykás ananász fagyit némi ropogós kókuszchips-szel is megszórtuk, hogy még maradandóbb legyen az élmény.
W.
Hozzávalók:
A kókuszchips-hez:
1 db kókusz
Ananász fagyihoz:
330 g ananász
33 g cukor
só
Kókusz fagyihoz:
400 g kókusztej konzerv
60 g kókusztejpor
60 g kókuszreszelék
50 g cukor
4 g barna rum
Kókuszchips elkészítése:
A kókuszdió egyik oldalán található három bemélyedés, két szem egy száj. A száját kell megszúrnom ahhoz, hogy le tudjam csapolni a levét, ezután egy határozott ütéssel el lehet repeszteni a héját anélkül, hogy az értékes nedvei kárba vesznének. Mi egy nagy lakatos satuval törtük össze, ami családi örökség, még édesapám dolgozott vele a műhelyében.
Ha hozzájutottam a kókuszdió húsához, mandolin segítségével egyenletesen leszeletelem.
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a szeleteket.
160 fokos sütőben, hőlégkeverést is használva 10-15 perc alatt aranybarnára pirítom, eközben néhány percenként átmozgatom, hogy egyenletesen piruljon, száradjon. Ha kihűlt a visszapárásodástól megóvandó, jól záródó dobozban, vagy zacskóba kötve tárolom a felhasználásig.
Meghámozom az ananászt.
Kivágom a közepén elhelyezkedő rostos részeket, és a barna pettyektől is megszabadítom.
Nagyobb kockákra vágom, hogy a rúdmixerrel könnyedén pépesíteni tudjam.
Közben hozzáadom a cukrot és egy csipet sót. Ha kellően pépes, már mehet is a fagyasztóba.
A kókusztej konzervet összepörgetem a kókusztejporral, a cukorral, a kókuszreszelékkel és a rummal, majd ezt is a fagyasztóba teszem.
Ha tálalni szeretném a fagyit (sorbet-t) időben előveszem, hogy kicsit felolvadjon. Ha erről megfeledkeztem, akkor sincs nagy baj, mikrohullámú sütőben néhány másodperc alatt megindítható az olvadás, de éppen csak elkezdjen olvadni, és rúdmixerrel átpörgetem. (Ha túlolvasztod, folyós lesz.)
Érdemes mélyhűtőbe tenni az edényt, amiben a fagyi tálalásra kerül, így megakadályozható a gyors olvadás.
A kókuszos részt inkább lágyabb, shake állagúra hagytam olvadni.
Így amikor felveszek a kanalamra az ananászos részből, könnyedén a lágyabb kókusz részbe tudom meríteni, a teljes ízharmónia kialakulásának elérése érdekében. Érdemes játszani a kanálon a két fagylalt arányával.
A kókuszchips ropogóssága még izgalmasabbá teszi a fogyasztását.