A nagy bodzaőrület már lecsengőben van, de még találni a bokrokon néhány virágot. Ha szeretnénk egy minimális munkával elkészíthető, mégis különleges sültet, akkor vegyünk egy egész kacsát, és a hasüregét jól tömjük tele bodzavirággal. A hús csodásan átveszi a bodza aromáit. Ha pedig egy igazán ünnepi fogást szeretnénk, tempuráljunk néhány zsálya és bodzavirágot is a krumplipüré köret kiegészítéseként. A zamatos hús, a krémes krumplipüré a ropogós virágok ámulatba ejtő harmóniát hoznak létre a tányéron.
Hozzávalók:
A kacsához:
1 db egész kacsa
8 db bodzavirág ernyő
só
bors
A krumplipüréhez:
1400 g megpucolt krumpli
50 g vaj
190 g tejföl
150 g tej
só
A tempurához:
A tálaláshoz:
Elkészítése:
A kacsát előkészítem a sütéshez. Levágom a szárnyvéget, a nyakbőrt és az esetlegesen még fityegő bőrrészeket, kivágom a zsírzómirigyet.
A hasüregét teletömöm bodzavirággal.
Alaposan sózom és borsozom.
Az előkészített kacsát alufóliával lefedve kezdem sütni. A sütés első fázisa 1,5 órán át tart 170 fokon.
A második fázisban leveszem az alufóliát a kacsáról, és 200 fokon további 30 percig sütöm.
A püréhez a krumplit meghámozom, felkockázom, és sós vízben megfőzöm. Ha megfőtt, leszűröm, hozzáadom a vajat és a tejfölt, és összetöröm. Végül a tejet is belekeverem.
Ennyi idő alatt a kacsa is ropogósra sül.
Levágom a combját.
Leválasztom a mellét, és nagyobb darabokra vágom.
A bodzás kacsasültet a pürével, a tempurált virágokkal és rebarbarás eperlekvárral tálalom.