Bodzás kacsa tempurált virágokkal

Bodzás kacsa tempurált virágokkal

22_bodzas_kacsa.jpg

A nagy bodzaőrület már lecsengőben van, de még találni a bokrokon néhány virágot. Ha szeretnénk egy minimális munkával elkészíthető, mégis különleges sültet, akkor vegyünk egy egész kacsát, és a hasüregét jól tömjük tele bodzavirággal. A hús csodásan átveszi a bodza aromáit. Ha pedig egy igazán ünnepi fogást szeretnénk, tempuráljunk néhány zsálya és bodzavirágot is a krumplipüré köret kiegészítéseként. A zamatos hús, a krémes krumplipüré a ropogós virágok ámulatba ejtő harmóniát hoznak létre a tányéron.

Hozzávalók:

A kacsához:

1 db egész kacsa
8 db bodzavirág ernyő

bors

A krumplipüréhez:

1400 g megpucolt krumpli
50 g vaj
190 g tejföl
150 g tej

A tempurához:

tempurált virágok

A tálaláshoz:

rebarbarás eperlevár

Elkészítése:

A kacsát előkészítem a sütéshez. Levágom a szárnyvéget, a nyakbőrt és az esetlegesen még fityegő bőrrészeket, kivágom a zsírzómirigyet.

1_bodzas_kacsa.jpg

A hasüregét teletömöm bodzavirággal.

2_bodzas_kacsa.jpg

Alaposan sózom és borsozom.

3_bodzas_kacsa.jpg

Az előkészített kacsát alufóliával lefedve kezdem sütni. A sütés első fázisa 1,5 órán át tart 170 fokon.

4_bodzas_kacsa.jpg

A második fázisban leveszem az alufóliát a kacsáról, és 200 fokon további 30 percig sütöm.  

9_bodzas_kacsa.jpg

A püréhez a krumplit meghámozom, felkockázom, és sós vízben megfőzöm. Ha megfőtt, leszűröm, hozzáadom a vajat és a tejfölt, és összetöröm. Végül a tejet is belekeverem.

8_bodzas_kacsa.jpg

Ennyi idő alatt a kacsa is ropogósra sül.

18_bodzas_kacsa.jpg

 Levágom a combját.

19_bodzas_kacsa.jpg

 Leválasztom a mellét, és nagyobb darabokra vágom.

20_bodzas_kacsa.jpg

 A bodzás kacsasültet a pürével, a tempurált virágokkal és rebarbarás eperlekvárral tálalom.

21_bodzas_kacsa.jpg

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük