Őszibaracklekvár

Őszibaracklekvár

0_oszibarack_lekvar.jpg

A hamvas és lédús őszibarack már formájából adódóan is egy nőies gyümölcs, sőt mi több az erotikus jelzőt sem érzem túlzónak. Az íze meg egyenesen mennyei tud lenni, ha igazán érett és jó fajta gyümölcsöt vásárol az ember, még a piacon kóstolót szoktam kérni ha nagyobb mennyiséget veszek.

W.

1_oszibarack_lekvar.jpg

Hozzávalók:

1000 g őszibarack
90 g cukor vagy xilit
fél citrom leve
pici só

Elkészítése:

Az őszibarackokat forrásban lévő vízbe rakom, majd egy perc múltán átszedem jeges vízbe.

2_oszibarack_lekvar.jpg

Így könnyedén eltávolíthatom a héjukat, szinte maguktól levetkőznek nekem.

3_oszibarack_lekvar.jpg

Ha már mindet megszabadítottam a héjától, elfelezem őket és kimagozom, felkockázom 2×2 cm-es darabokra.

4_oszibarack_lekvar.jpg

A felét fazékba borítom és hozzáadom a cukrot. 

5_oszibarack_lekvar.jpg

Főzöm néhány percig, picit sózom, majd rúdmixerrel pépesítem a barackot.

6_oszibarack_lekvar.jpg

Belecsavarom fél citrom levét ügyelve arra, hogy mag ne kerüljön bele, mert megkeseríti a lekváromat.

7_oszibarack_lekvar.jpg

Hozzáadom a felkockázott őszibarack másik felét. 

8_oszibarack_lekvar.jpg

Ismét néhány perc főzés következik. A barackkockákat nem főzöm szét, óvatos kevergetés mellett éppen csak bugyogtatom. 

9_oszibarack_lekvar.jpg

Még forrón üvegekbe szedem a lekvárt. Az üvegeket kifőzöm a használat előtt. 

10_oszibarack_lekvar.jpg

Vízfürdőbe helyezem, így csíramentesítem. 90-98 C fokon tartom a vízfürdőt, benne a lezárt lekvárokkal, ez 60 percet vesz igénybe, nem forralom, csak éppen gyöngyöztetem a vizet. 

11_oszibarack_lekvar.jpg

Ha letelt a 60 perc sterilizálási idő, kiveszem az üvegeket a vízfürdőből, áttörölöm őket, egy fehéres vízkőréteg ülhet ki a felületükre, ez egy száraz ruhával könnyen eltávolítható. Sokáig eláll a polcon.

12_oszibarack_lekvar.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük