A banán nem a legmegszokottabb lekvár alapanyag. Gondolhatnánk, hogy nincsen sok értelme, hiszen egész évben kapható, közel azonos áron. Viszont előfordulhat, hogy nem fogy el időben a megvásárolt gyümölcs, a túlérés veszélye kezdi fenyegetni a banánkészletünket. Pont az ilyen, jó érett banán szükséges ehhez a lekvárhoz, ami néhány perc alatt el is készül. Édes és krémes, kitűnő kalácsra kenve, de felhasználhatjuk különböző édességek, mártások elkészítéséhez is.
M.
Hozzávalók:
600 g érett banán
60 g xilit
fél citrom leve
só
Elkészítése:
Levetkőztetem a banánokat, nagyobb darabokra töröm, és egy lábosba teszem.
Hozzáadom egy fél citrom levét.
Beleszórom a xilitet.
Tekerek bele egy pici sót.
1-2 percig főzöm csak. Úgy szeretem, ha még darabos. A tűzről levéve, még forrón, forrázva csíramentesített csatos üvegbe szedem a lekvárt.
Igazán tetszetős az üveg lezárása után. 🙂
Bocs, de mi köze a lekvárnak ahhoz, hogy az alapanyag kapható-e egész évben vagy sem?
Némileg eltérő a felhasználás.
Bocs, de ez a recept nekem olyan erőltetettnek tűnik. Nem szólva arról, hogy a banán értékes vitaminjai lekvárként tönkremennek. Sütiben jobban el tudom képzelni..
@Hóhér az utolsó barátod: A felhasználás eltérő, de lekvárt nem csak emiatt főznek, hanem tartósítás miatt is.
@Sol Durka: Nem gondolnám erőltetettnek. Én például nem szeretem a túl érett banánt, de sajnálnám kidobni, így a későbbiekben még fel tudom használni különböző desszertekhez.
Pont egy ilyen receptet kerestem. Tökéletes, ugyanis pillanatok alatt elkészült a tényleg banán ízű banánlekvár. Semmi cirkusz vele, köszi! 🙂
köszönöm,ki fogom próbálni