Rengeteg füge termett az idén, pedig csak egyetlen fügefánk van, ebben az évben nagyon jól érezte magát a fácska, kétszer is beérlelte a édes terméseit. Több héten keresztül, szakaszosan érnek rajta a fügék, ezért a felhasználását, tartósítását is szakaszosan kell végeznem. A fügelekvár mártások alkotórészeként, fagylaltokhoz, süteményekbe remekül felhasználható.
W.
Hozzávalók:
250 g zöld füge
50g xilit
fél citrom leve
só
Elkészítés:
Kiválogatom a fügéket. Csak egészséges, érett fügéket használok fel.
Félbevágom a fügéket, meggyőződöm róla, hogy a belül is egészségesek és rovarmentesek.
Ráteszem a cukrot, a citromlevet, egy kevés sót, és lassan forralom.
Néhány perc főzés után rúdmixerrel rövid ideig pépesítem, nem szabad hosszan pörgetni, mert ha szétmennek a magok, abból nem kívánt, kellemetlen ízek kerülhetnek a lekváromba.
Még forrón, forrázással csíramentesített üvegbe teszem.
Hamar lezárom a szintén forrázott, csíramentes kupakkal.
Főztem, fotóztam, győztem! – A Citromdisznó gasztroblog és a Ristorante Krizia közös nyereményjátéka
Legközelebb adj hozzá 2-3 evőkanál minőségi kakaót is, és máris elkészült a fügecsoki! Isteni íz! Esetleg a citromot ekkor elhagyhatod.
Most még szedhetsz fügét, beérett egy rakat!
blogkocsma.blog.hu/2014/08/27/fugelekvar_csavarral
@Andrass9: Köszi a tippet, ki fogjuk próbálni.