Must

Must

1_must.jpg

A mi konyhánkban nincsen prés, ahogy valószínűleg a Tiédben sincs, de a mustot nagyon szeretjük. Megmutatjuk, hogy mi hogyan készítjük, egy rúdmixer segítségével. Az így kapott must jóval rostosabb, mint a préseléssel nyert, hiszen a rúdmixer a szőlő húsát is a lébe pürésíti, így frissen a legegészségesebb és finomabb is. Sterilizált üvegekbe töltve, hűtve tárolva 1-2 hétig fogyasztható. Érdemes még most kipróbálni, a piac tele van különféle szőlőkkel. Mi saszlát használtunk most hozzá.

W.

Hozzávalók:

szőlő

Elkészítése:

Az alaposan megmosott fürtökről leszedem a bogyókat.

2_must.jpg

Érdemes egy mély edényt választani, hogy a rúdmixerelés során ne fröcsögjön szanaszét a lé. 

3_must.jpg

Addig pörgetem a rúdmixert, amíg nem marad egész szőlőszem, de a magok nagy része még egyben marad. Ugyan élettani szempontból remek lenne, ha a magok is belekerülnének, de keserűvé tennék a mustot. 

4_must.jpg

Átengedem, átpasszírozom egy szitán.

5_must.jpg

Ezek a szitában marad mag és héj részek:

6_must.jpg

Sterilizált üvegekbe töltöm a sűrű, tartalmas szőlőlevet.

7_must.jpg

A musttal teli üvegeket hűtőben tartom fogyasztásig.

8_must.jpg

4 thoughts on “Must

  1. Sziasztok, tetszik az ötlet imádom a mustot. Nagyjából 2 liter must elkészítéséhez mennyi szőlőre van szükségem? És még egy kérdés, láttam a Prímában hogy árulnak kék és sima szőlőt is. Ha összekeverem őket és úgy turmixolom az jó lesz, vagy inkább külön-külön őket? 🙂

  2. @szalmasipisti: Szia! 2,5 kilóra lesz szükséged körülbelül, de ez függ a fajtától is. Keverheted a szőlőket, de vásárlás előtt kóstold meg. Ha ízetlen maga a szőlő, akkor a must is az lesz. Legutóbb 50-50%-ban használtunk kétféle színű saszlát. Finom is volt és a színe is szép lett.

  3. Van egy másik trükk is a tartósításra. A leturmixolt, átszűrt levet egy négyszögletes ételdobozba töltöm, majd lefagyasztom. Mikor teljesen átfagyott, kifordítom a dobozból, és műanyag zacskóba leforrasztom. Így sok-sok „musttégla” fér a fagyasztóba. Kedvenc karácsonyi itóka a friss must.

  4. Amit csináltatok az barbárság a szőlővel szemben, ha mustot akartok akkor nem pürésítenek kell hanem csak a levet ,a mustot kinyerni. Ezt egy tiszta burgonyanyomóval érhetitek el. Tudjátok olyannal amivel a főtt krumplit nyomják szét.
    Aki foglalkozik borkészitéssel,/akár kisbirtokon is/ nem turmixol ,hanem darál avagy zúz, csak töri a bogyókat. A fenti krumplinyomóval kinyerhető a must, és nem valami zöld pép.

Hozzászólás a(z) Kopasz Szuzukis bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük