Az almapaprika általában savanyúság formájában kerül az asztalra, pedig igen sokoldalúan használható, hiszen remek ízű és állagú fajta, ezen kívül remekül kihasználható a gömb formája is. Lehet kapni édes és erős változatban is, az utóbbi az elterjedtebb. Mi is erőset kaptunk, de a magok és az erek kikaparása után már tökéletesen alkalmas arra, hogy elkészítsük az egyik legnagyobb kedvencünket a töltött paprikát.
M.
Hozzávalók:
10-12 db almapaprika
A töltelékhez:
400 g darált sertéshús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
200 g főtt/párolt rizs
1 tojás
só
bors
A paradicsommártáshoz:
30 g finomítatlan nádcukor
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál paradicsompüré
400 g friss paradicsom
1 liter házi paradicsomlé
3 levél lestyán
fél csokor petrezselyem szára
só
bors
Elkészítése:
A paprikákat a csumájuk mentén bevágom, hogy a magházukat ki tudjam emelni.
Egy kiskanál segítségével eltávolítom a maradék magokat, és az ereket is kikaparom.
A töltelékhez megfonnyasztom az apróra vágott vöröshagymát, sózom, kicsit rádobom a fokhagymát is, majd hagyom, hogy kihűljön.
A töltelék összes hozzávalóját egy tálba teszem.
Sózom, borsozom, majd alaposan összekeverem.
A darálthúsos masszát a paprikákba töltöm.
A mártás következik. A nádcukrot karamellizálom.
Rádobom az apró kockákra vágott vöröshagymát, amit rögtön meg is sózok, hogy kiengedje a levét.
Néhány perc múlva a hagymához kanalazom a paradicsompürét és lepirítom.
Most jöhet a felkockázott, friss paradicsom.
Fűszerezem lestyánnal és petrezselyemmel. A petrezselyemnek ide tökéletesen megfelel a szára, az értékesebb leveleket fel lehet használni majd valami máshoz. Borsozom.
Beleöntöm a paradicsomlevet. Néhány perc múlva megkóstolom, valószínű, hogy még egy kis só és bors is kell bele.
Főzöm körülbelül 15-20 percet, majd rúdmixerrel átpörgetem, majd átpasszírozom.
Egy serpenyőben kevés olajat forrósítok. A töltött paprikákat a töltelékes felükkel lefelé beleteszem, hogy jól megpiruljanak. Erre azért van szükség, hogy a mártásba ne kerüljenek majd töltelékdarabok, illetve az a kis sült íz is jól fog jönni.
A paprikák ezután mehetnek a mártásba.
20-25 perc alatt át is főnek.
Igazán megérte bíbelődni az almapaprikákkal, szuperül mutatnak és éppen kellemesen csípős a végeredmény.