Úgy vettük észre a barátaink és a család reakcióiból, hogy sokkal többen szeretik az abált szalonnát mint gondoltuk. Legalábbis ha kóstolót viszünk nekik, akkor rögtön felderülnek az arcok. Munka sincs vele túl sok. Sokkal finomabb,és olcsóbb lesz mint a kereskedelemben kapható változatai.
Hozzávalók:
1,5 kg toka szalonna
2 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
3 db babérlevél
egészbors
só
1 kis fej fokhagyma
fűszerpaprika
bors
só
Elkészítése:
A szalonna darabok bőrös oldalát megborotválom, ha szükséges. Erre azért van szükség, mert szeretem megenni a bőrét is, viszont a sörtéket annyira nem kedvelem. 🙂 Én például kisebb téglácskákra szoktam vágni, mert így szebbek és jobban kezelhetőek lesznek a darabok, másrészt a leeső részekből tepertőt készítek, amit harsogva ropogós, és nagyon finom.
Egy nagy lábos aljára teszek egy alátétet, hogy a szalonnák ne érintkezzenek közvetlenül a túlzottan forró aljával.
Jöhetnek az ízesítők.
A vöröshagyma cikkekre vágva, a 4 gerezd fokhagyma (egyiket sem kell megpucolni, de ügyeljünk, hogy ne legyenek földesek), a babér és az egészbors.
Annyi vizet öntök a lábosba, hogy ellepje annak tartalmát, majd alapos sózás következik. A szalonnák tetejére egy vízzel teli jénait teszek, hogy biztos lehessek benne, hogy a víz alatt maradnak.
A szalonnákat „rezgősre” főzöm. Ha próbaképpen beleszúrok egy hústűt, könnyedén át kell hatolnia rajta. A víz nem forrhat, éppen csak gyöngyözzön.
A szalonnákat tálcára teszem hűlni, a levet pedig leszűröm. A zsírjának leszedése után kocsonya készítéshez vagy egy jó leves felöntéséhez kiváló, semmi esetre se dobd ki.
A kihűlt darabokat még egy picit megsózom ha szükséges, borsozom, majd jó bőven bedörzsölöm finomra vágott fokhagymával.
Meghintem fűszerpaprikával.
Jusson bőven minden oldalára!
Ez a fajta szalonna nem áll el a végtelenségig, de nem is lesz ideje megromlani. Gyakran fogjuk a hűtő ajtaját nyitogatni miatta. 🙂