Gyömbéres zöldparadicsom

Gyömbéres zöldparadicsom

01_zoldparadicsom.jpg

Az első enyhébb fagyok elérkeztével a paradicsomlugasunk elveszíti a leveleit, ilyenkor már a növény képtelen beérlelni a rajta maradt termését, mielőbb le kell szüretelni, hogy megvédjük a fagytól az értékes, zölden maradt paradicsomot. A paradicsomok utóérlelése is lehetséges, de ez már nem lesz az a nyárízű, zamatos, édes paradicsom, inkább így zölden szoktuk feldolgozni. Élénk savait, ropogós textúráját savanyúságként őrizzük meg a hideg téli napokra.

02_zoldparadicsom.jpg

Hozzávalók:

1 kg zöldparadicsom

50 g finomítatlan nádcukor
25 g gyömbér
3 gerezd fokhagyma
2 db chili
fél teáskanál egész bors

A felöntőléhez:

400 g víz
100 g ecet (10%)
fél evőkanál só

Elkészítése:

A paradicsomokat alaposan megmosom. A nagyobbakat negyedelem, a kisebbeket felezem.

03_zoldparadicsom.jpg

Rászórom a cukrot.

04_zoldparadicsom.jpg

Beledobom a csíkokra vágott gyömbért és fokhagymát.

05_zoldparadicsom.jpg

Hozzáadom a chilit.

06_zoldparadicsom.jpg

Végül az egész bors is belekerül.

07_zoldparadicsom.jpg

A paradicsomot összekeverem az ízesítőkkel, és hagyom állni egy kicsit, amíg levet ereszt.

08_zoldparadicsom.jpg

Sterilizált üvegekbe töltöm.

09_zoldparadicsom.jpg

A felöntőlé hozzávalóit felforralom a lecukrozott paradicsomból kiszivárgott lével.

10_zoldparadicsom.jpg

Színültig töltöm vele az üvegeket.

11_zoldparadicsom.jpg

A jól lezárt üvegeket 1 órán keresztül gyöngyöző vízben tartom, ez azt jelenti hogy a víz hőfoka 94-98 fokos.

12_zoldparadicsom.jpg

Itt sorakoznak a szép színes savanyúságos üvegeink.

13_zoldparadicsom.jpg

2 thoughts on “Gyömbéres zöldparadicsom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük