Az első enyhébb fagyok elérkeztével a paradicsomlugasunk elveszíti a leveleit, ilyenkor már a növény képtelen beérlelni a rajta maradt termését, mielőbb le kell szüretelni, hogy megvédjük a fagytól az értékes, zölden maradt paradicsomot. A paradicsomok utóérlelése is lehetséges, de ez már nem lesz az a nyárízű, zamatos, édes paradicsom, inkább így zölden szoktuk feldolgozni. Élénk savait, ropogós textúráját savanyúságként őrizzük meg a hideg téli napokra.
Hozzávalók:
1 kg zöldparadicsom
50 g finomítatlan nádcukor
25 g gyömbér
3 gerezd fokhagyma
2 db chili
fél teáskanál egész bors
A felöntőléhez:
400 g víz
100 g ecet (10%)
fél evőkanál só
Elkészítése:
A paradicsomokat alaposan megmosom. A nagyobbakat negyedelem, a kisebbeket felezem.
Rászórom a cukrot.
Beledobom a csíkokra vágott gyömbért és fokhagymát.
Hozzáadom a chilit.
Végül az egész bors is belekerül.
A paradicsomot összekeverem az ízesítőkkel, és hagyom állni egy kicsit, amíg levet ereszt.
Sterilizált üvegekbe töltöm.
A felöntőlé hozzávalóit felforralom a lecukrozott paradicsomból kiszivárgott lével.
Színültig töltöm vele az üvegeket.
A jól lezárt üvegeket 1 órán keresztül gyöngyöző vízben tartom, ez azt jelenti hogy a víz hőfoka 94-98 fokos.
Itt sorakoznak a szép színes savanyúságos üvegeink.
Ez nagyon jó! Elmentettem a receptet! Köszi!
@lopanka: Köszönjük 🙂