Nagy általánosságban elmondható, hogy fel kell nőni ahhoz, hogy valaki a paradicsomos káposztát igazán szeretni tudja. Persze az sem mindegy, hogy hogyan készül. A szaftnak intenzíven paradicsomosnak, fűszeresnek kell lennie, a káposzta pedig nem főhet szét, szerencsére ennek megakadályozásában segítségünkre van a savas, paradicsomos közeg. Mára a paradicsomos káposzta az egyik kedvenc főzelékemmé vált, egy ilyen szép szelet BBQ császárhússal ellenállhatatlan.
Hozzávalók:
1500 g káposzta
300 g vöröshagyma
750 g paradicsomlé
350 g sűrített paradicsom
500 g friss paradicsom
50 g cukor
600 g víz
3 gerezd fokhagyma
fél teáskanál egész kömény
2 teáskanál majoranna
2 db babérlevél
só
bors
olaj
Elkészítése:
Kevés olajon karamelllizálom a cukrot.
Ha már majdnem elérte a cukor a kellő színt, rászórom az egész köményt, ami ebben a forró közegben kipattog, így feltárt állapotban jobban kijönnek az ízei a főzés során.
Jöhet a hagyma, szépen visszahűti a cukromat, hogy ne karamellizálódjon túl.
Ha a hagyma lepirult, belepirítom a paradicsompürét.
A friss paradicsomcikkek következnek.
Beleteszem a finomra vágott fokhagymát.
További fűszerezés következik: babér, bors, só és majoranna.
Felöntöm házi paradicsomlével.
Az egyenletes vékonyságúra szeletelt káposzta ideje is eljött.
Hagyom egy kicsit visszamelegedni a fazék tartalmát.
Felöntöm vízzel, és készre főzöm, ha szükséges még megejtek egy utánfűszerezést.
Kibontom a vámuukzacskót, ami a csodálatos forró füstön készült császárt tartalmazza, amit hagytam szobahőmérsékletűre melegedni.
Egy serpenyőben adok neki, néhány perc alatt egy vékony pörzsréteget, nem baj ha a közepe csak langyos lesz.
Igazán kívánatos. Ugye?
40 elmúltam de még mindig utálom.
Én már gyerekkoromban is nagyon szerettem, és azóta is 🙂
Fokhagyma, majoránna, metéltre vágott káposzta? Miért főz az, aki nem tud és még ízlése sincs?
Többség azért utálja ezt a kaját, mert csak menzákon futottak össze vele. Én úgy vagyok minden étellel, hogy ha szakértő kezek csinálják minőségi alapanyagokból, akkor lehet finom is! (igen, ez vonatkozik a főzelékekre is)
Nem vitatkozom, mert ízlések és pofonok… Csak annyi, hogy fokhagymát, köményt és majorannát soha nem tennék bele. Bazsalikomot annál többet (a szárított is jó). És császárhús, vagy fasírt, vagy egyik sem, az az igazi, ha lángost veszel, vagy sütsz hozzá. A tökfőzeléknél ugyanez. Ez az ízkombó olyan, hogy akár a hús is elmaradhat. Aki még nem próbálta, próbálja ki.
Én imádom, de csak a klasszikus, hosszú levű, sós-édes, berántott cuccot. Töméntelen mennyiséget meg bírok enni belőle, hozzá rengeteg fasírtot…
Ettől a vákumzacskós császártól majdnem hánytam:(
Lemész a henteshez, veszel egy kiló OLDALAST, és kis tűzön, saját zsírján sütöd, nem pár percig hanem jóó alaposan. EZ kell a paradicsomos káposztához.
Úgy tűnik, én korán felnőttem, már gyerekkoromban szerettem a paradicsomos káposztát.
Aztán, hogy ki hogyan készíti, és mivel tálalja, az legyen magánügy. (úgy is, mint de gustibus…)
@Amadeo: Amitől te hánysz az egy 3-3,5 órán keresztül készült BBQ császár. citromdiszno.blog.hu/2015/11/17/bbq_csaszar
Mivel a füstölőszekrényünk nem kicsi, egyszerre nagy mennyiségű hús készül benne, így a húsok egy részét vákuumozzuk. Az így készült húsok, halak nem csak frissen szuperek, hanem a hidegen is, újra hőkezelve is. Ebben a bejegyzésben ezt is bemutattuk. Szép napot!
Köszönjük mindenkinek a kommenteket, hogy megnéztétek a bejegyzést.