Paradicsomos káposzta

Paradicsomos káposzta

15_paradicsomos_kaposzta.jpg

Nagy általánosságban elmondható, hogy fel kell nőni ahhoz, hogy valaki a paradicsomos káposztát igazán szeretni tudja.  Persze az sem mindegy, hogy hogyan készül. A szaftnak intenzíven paradicsomosnak, fűszeresnek kell lennie, a káposzta pedig nem főhet szét, szerencsére ennek megakadályozásában segítségünkre van a savas, paradicsomos közeg. Mára a paradicsomos káposzta az egyik kedvenc főzelékemmé vált, egy ilyen szép szelet BBQ császárhússal ellenállhatatlan.

1_paradicsomos_kaposzta.jpg

Hozzávalók:  

1500 g káposzta
300 g vöröshagyma
750 g paradicsomlé
350 g sűrített paradicsom
500 g friss paradicsom
50 g cukor
600 g víz
3 gerezd fokhagyma
fél teáskanál egész kömény
2 teáskanál majoranna
2 db babérlevél

bors
olaj

Elkészítése:  

Kevés olajon karamelllizálom a cukrot.

2_paradicsomos_kaposzta.jpg

Ha már majdnem elérte a cukor a kellő színt, rászórom az egész köményt, ami ebben a forró közegben kipattog, így feltárt állapotban jobban kijönnek az ízei a főzés során.

4_paradicsomos_kaposzta.jpg

Jöhet a hagyma, szépen visszahűti a cukromat, hogy ne karamellizálódjon túl.

3_paradicsomos_kaposzta.jpg

Ha a hagyma lepirult, belepirítom a paradicsompürét.

5_paradicsomos_kaposzta.jpg

A friss paradicsomcikkek következnek. 

6_paradicsomos_kaposzta.jpg

Beleteszem a finomra vágott fokhagymát.

7_paradicsomos_kaposzta.jpg

További fűszerezés következik: babér, bors, só és majoranna. 

8_paradicsomos_kaposzta.jpg

Felöntöm házi paradicsomlével. 

9_paradicsomos_kaposzta.jpg

Az egyenletes vékonyságúra szeletelt káposzta ideje is eljött.

10_paradicsomos_kaposzta.jpg

Hagyom egy kicsit visszamelegedni a fazék tartalmát. 

11_paradicsomos_kaposzta.jpg

Felöntöm vízzel, és készre főzöm, ha szükséges még megejtek egy utánfűszerezést. 

12_paradicsomos_kaposzta.jpg

Kibontom a vámuukzacskót, ami a csodálatos forró füstön készült császárt tartalmazza, amit hagytam szobahőmérsékletűre melegedni. 

13_paradicsomos_kaposzta.jpg

Egy serpenyőben adok neki, néhány perc alatt egy vékony pörzsréteget, nem baj ha a közepe csak langyos lesz.

14_paradicsomos_kaposzta.jpg

Igazán kívánatos. Ugye?

16_paradicsomos_kaposzta.jpg

10 thoughts on “Paradicsomos káposzta

  1. Többség azért utálja ezt a kaját, mert csak menzákon futottak össze vele. Én úgy vagyok minden étellel, hogy ha szakértő kezek csinálják minőségi alapanyagokból, akkor lehet finom is! (igen, ez vonatkozik a főzelékekre is)

  2. Nem vitatkozom, mert ízlések és pofonok… Csak annyi, hogy fokhagymát, köményt és majorannát soha nem tennék bele. Bazsalikomot annál többet (a szárított is jó). És császárhús, vagy fasírt, vagy egyik sem, az az igazi, ha lángost veszel, vagy sütsz hozzá. A tökfőzeléknél ugyanez. Ez az ízkombó olyan, hogy akár a hús is elmaradhat. Aki még nem próbálta, próbálja ki.

  3. Én imádom, de csak a klasszikus, hosszú levű, sós-édes, berántott cuccot. Töméntelen mennyiséget meg bírok enni belőle, hozzá rengeteg fasírtot…

  4. Ettől a vákumzacskós császártól majdnem hánytam:(
    Lemész a henteshez, veszel egy kiló OLDALAST, és kis tűzön, saját zsírján sütöd, nem pár percig hanem jóó alaposan. EZ kell a paradicsomos káposztához.

  5. Úgy tűnik, én korán felnőttem, már gyerekkoromban szerettem a paradicsomos káposztát.
    Aztán, hogy ki hogyan készíti, és mivel tálalja, az legyen magánügy. (úgy is, mint de gustibus…)

  6. @Amadeo: Amitől te hánysz az egy 3-3,5 órán keresztül készült BBQ császár. citromdiszno.blog.hu/2015/11/17/bbq_csaszar

    Mivel a füstölőszekrényünk nem kicsi, egyszerre nagy mennyiségű hús készül benne, így a húsok egy részét vákuumozzuk. Az így készült húsok, halak nem csak frissen szuperek, hanem a hidegen is, újra hőkezelve is. Ebben a bejegyzésben ezt is bemutattuk. Szép napot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük