Brokkolis udon tészta

Brokkolis udon tészta

00_brokkolis_teszta.jpg

Ez a brokkolis tésztaétel nagy kedvencem. Nagyon sok íz kavarodik benne, mégis harmonikus, nagyon krémes, tocsog a szaftban, és nem utolsó sorban remekül mutat a rápakolt sokféle kiegészítőtől.

Az elkészítése nagyon egyszerű, főzök egy jó fűszeres, brokkolis alapot, beledobom a tésztát, ami megfő a lében és be is sűríti azt. Krémesítem tejszínnel, parmezánnal, vajjal. Tányérra szedem, és mindenféle finomsággal megpakolom. Remek vacsora kerekedett belőle.

Hozzávalók:

175 g száraz udon tészta
olívaolaj
1 fej fehér hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 vékony szelet gyömbér
40 g zeller
fél csokor petrezselyem
150 g brokkoli rózsa
1 liter víz
50 g tejszín
40 g parmezán
10 g vaj
néhány csepp citromlé
szerecsendió

bors

A tetejére:

50 g brokkoli enyhén szódabikarbónás vízben blansírozva
serrano sonka a sonka rudacskákhoz
aszalt paradicsom
parmezán forgács
petrezselyem

Elkészítése:

A sonkaszeleteket feltekerem enyhén megolajozott fanyársakra.

12_brokkolis_teszta.jpg

Sütőben ropogósra sütöm.

13_brokkolis_teszta.jpg

Kevés olajon enyhén megpirítom a hagymát.

01_brokkolis_teszta.jpg

Rádobom a lereszelt zellert, a gyömbérszeleteket és a fokhagymát. Ezeket is pirítom egy kicsit.

02_brokkolis_teszta.jpg

Hozzáadom a petrezselymet.

03_brokkolis_teszta.jpg

Jöhetnek a brokkoli rózsák.

04_brokkolis_teszta.jpg

Belereszelek egy kevés szerecsendiót.

brokkoli_udon.jpg

Sózom, borsozom, és felöntöm vízzel. Addig főzőm, amíg minden megpuhul.

05_brokkolis_teszta.jpg

Felforralok körülbelül 1 liternyi vizet és beleszórok egy késhegynyi szódabikarbónát. Néhány másodpercre beleszórom az apró brokkoli rózsákat.

06_brokkolis_teszta.jpg

A gyönyörű, élénk zöld rózsákat ezután rögtön jéghideg vízbe szedem, hogy gyorsan lehűljenek. Félreteszem a tálalás pillanatáig.

07_brokkolis_teszta.jpg

Ezután a megpuhult brokkoli alapomat pürésítem, szitán átpasszírozom. 

08_brokkolis_teszta.jpg

A brokkolis alapot felforralom. Mehet bele az udon tészta. Ennek a fajtának 5 perc a főzési ideje.

09_brokkolis_teszta.jpg

Amikor a tészta belecsusszan a lébe, hozzáöntöm a tejszínt, beleszórom a parmezánt.

14_brokkolis_teszta.jpg

A vajat és a citromlevet csak akkor adom hozzá, ha már levettem a tűzről. 

10_brokkolis_teszta.jpg

Tálalásnál elhelyezem a tésztán a blansírozott brokkoli rózsákat, amit előtte kicsit visszamelegítek, az aszalt paradicsomkarikákat, parmezán forgácsokat, néhány petrezselyem levelet, végül a sonkarudakból vágok két kisebb darabot. Mennyei fogássá vált így az egyszerű brokkolis tészta.

11_brokkolis_teszta.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük