Kakaós-túrós kalács

Kakaós-túrós kalács

01_kakaos_turos_kalacs.jpg

A csokoládé és a túró „emberemlékezet” óta remek kombináció, az 50-es években indult hódító útjára a túró rudi a Szovjetúnióból. Ezen ízkombináció hamar kedvencé vált a keleti blokkban. Mi most egy kalácsban egyesítettük ezt a két összetevőt, egy különlegesen könnyű kakaós kelt tészta fogja közre a vaníliás, citrusos túrót és a étcsokoládé pasztillákat. Langyosan az igazi, így érvényesül igazán a csokoládé krémessége.

Hozzávalók:

A tésztához:

250 g víz
50 g BL55 liszt

350 g BL80 liszt és egy kevés a deszka szórásához
350 g BL55 liszt
50 g natúr kakaó
14 g instant élesztő
110 g porcukor
2 db tojás (L)
230 ml tej
60 g hideg vaj

A töltelékhez:

500 g túró
40 g finomítatlan nádcukor
30 g búzadara
20 g házi vaníliás cukor
80 g tejföl
1 db citrom héja és leve

160 g étcsoki pasztilla

A lekenéshez:

1 db tojás

Elkészítése:

250 g vizet és 50 g BL55-ös lisztet elkeverem, és pudingállagúra melegítem. Átkanalazom egy tálkába, folpakkal letakarom és hűtőbe teszem, mert a tésztába majd hidegen fogom belekeverni.

02_kakaos_turos_kalacs.jpg

Egy tálba teszem a túrót, búzadarát és a nádcukrot, hozzáadom a házi vaníliáscukrot és egy pici sót.

03_kakaos_turos_kalacs.jpg

Következik a tejföl, a citrom héja és leve.

04_kakaos_turos_kalacs.jpg

Alaposan összekeverem, majd mehet a hűtőbe.

05_kakaos_turos_kalacs.jpg

Egy dagasztógép táljába szitálom a liszteket, belekerül a porcukor, és tekerek bele egy kevés sót.

06_kakaos_turos_kalacs.jpg

Hozzászitálom a kakaóport.

07_kakaos_turos_kalacs.jpg

Következik az instant élesztő.

08_kakaos_turos_kalacs.jpg

A száraz összetevőkhöz mehet a tojás.

09_kakaos_turos_kalacs.jpg

Beleöntöm a tejet.

10_kakaos_turos_kalacs.jpg

Hozzáadom az előzőleg felfőzött, lehűtött tej-liszt pudingot. Ezután elkezdődhet a dagasztás.

11_kakaos_turos_kalacs.jpg

Amikor a tészta összeállt (nem fog elválni az edény falától), hozzáadom a kockákra vágott hideg vajat.

12_kakaos_turos_kalacs.jpg

Amikor a vaj is elkeveredett, a tésztát egy liszttel megszórt deszkára borítom. 

13_kakaos_turos_kalacs.jpg

Néhány mozdulattal összeállítom, szép kis gömbőcöt formázok belőle.

14_kakaos_turos_kalacs.jpg

Lisztezett tálba teszem, a tetejét is megszórom liszttel. Nedves konyharuhával lefedem és 35 fokon (ez történhet sütőben is, ha jól ellenőrizhető a hőmérséklet ) a duplájára kelesztem.

15_kakaos_turos_kalacs.jpg

Kibélelek kettő szögletes formát sütőpapírral. A tésztát kettéveszem és kinyújtom fél centi vastagságúra, figyelembe véve a a sütőforma méretét. 

16_kakaos_turos_kalacs.jpg

Megszórom a csokipasztilla felével, és a nyújtófa segítségével belenyomom a tésztába.

17_kakaos_turos_kalacs.jpg

Megkenem a túró felével. A széleit ráhajtom. 

18_kakaos_turos_kalacs.jpg

Feltekerem. A maradék hozzávalókból csinálok még egy tekercset.

19_kakaos_turos_kalacs.jpg

A formába teszem őket, úgy hogy a tészta hajtása alulra kerüljön, a tetejüket megkenem tojással. Hagyom kelni 20-30 percig, majd ismét lekenem tojással.

20_kakaos_turos_kalacs.jpg

160 fokos sütőben 50-60 perc alatt készre sütöm a kalácsokat, rácson hagyom kihűlni.

21_kakaos_turos_kalacs.jpg

 Langyosan érdemes fogyasztani,  amikor még a csokoládédarabok lágyan folyósak. 

22_kakaos_turos_kalacs.jpg

2 thoughts on “Kakaós-túrós kalács

  1. csak én nem látom,hogy hol adod a tésztához a cukrot?
    Megcsináltam, finom lett, de a saját receptek közé némi átdolgozással fog csak bekerülni 🙂

Hozzászólás a(z) Silbermann bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük