A csokoládé és a túró „emberemlékezet” óta remek kombináció, az 50-es években indult hódító útjára a túró rudi a Szovjetúnióból. Ezen ízkombináció hamar kedvencé vált a keleti blokkban. Mi most egy kalácsban egyesítettük ezt a két összetevőt, egy különlegesen könnyű kakaós kelt tészta fogja közre a vaníliás, citrusos túrót és a étcsokoládé pasztillákat. Langyosan az igazi, így érvényesül igazán a csokoládé krémessége.
Hozzávalók:
A tésztához:
250 g víz
50 g BL55 liszt
350 g BL80 liszt és egy kevés a deszka szórásához
350 g BL55 liszt
50 g natúr kakaó
14 g instant élesztő
110 g porcukor
2 db tojás (L)
230 ml tej
60 g hideg vaj
só
A töltelékhez:
500 g túró
40 g finomítatlan nádcukor
30 g búzadara
20 g házi vaníliás cukor
80 g tejföl
1 db citrom héja és leve
só
160 g étcsoki pasztilla
A lekenéshez:
1 db tojás
Elkészítése:
250 g vizet és 50 g BL55-ös lisztet elkeverem, és pudingállagúra melegítem. Átkanalazom egy tálkába, folpakkal letakarom és hűtőbe teszem, mert a tésztába majd hidegen fogom belekeverni.
Egy tálba teszem a túrót, búzadarát és a nádcukrot, hozzáadom a házi vaníliáscukrot és egy pici sót.
Következik a tejföl, a citrom héja és leve.
Alaposan összekeverem, majd mehet a hűtőbe.
Egy dagasztógép táljába szitálom a liszteket, belekerül a porcukor, és tekerek bele egy kevés sót.
Hozzászitálom a kakaóport.
Következik az instant élesztő.
A száraz összetevőkhöz mehet a tojás.
Beleöntöm a tejet.
Hozzáadom az előzőleg felfőzött, lehűtött tej-liszt pudingot. Ezután elkezdődhet a dagasztás.
Amikor a tészta összeállt (nem fog elválni az edény falától), hozzáadom a kockákra vágott hideg vajat.
Amikor a vaj is elkeveredett, a tésztát egy liszttel megszórt deszkára borítom.
Néhány mozdulattal összeállítom, szép kis gömbőcöt formázok belőle.
Lisztezett tálba teszem, a tetejét is megszórom liszttel. Nedves konyharuhával lefedem és 35 fokon (ez történhet sütőben is, ha jól ellenőrizhető a hőmérséklet ) a duplájára kelesztem.
Kibélelek kettő szögletes formát sütőpapírral. A tésztát kettéveszem és kinyújtom fél centi vastagságúra, figyelembe véve a a sütőforma méretét.
Megszórom a csokipasztilla felével, és a nyújtófa segítségével belenyomom a tésztába.
Megkenem a túró felével. A széleit ráhajtom.
Feltekerem. A maradék hozzávalókból csinálok még egy tekercset.
A formába teszem őket, úgy hogy a tészta hajtása alulra kerüljön, a tetejüket megkenem tojással. Hagyom kelni 20-30 percig, majd ismét lekenem tojással.
160 fokos sütőben 50-60 perc alatt készre sütöm a kalácsokat, rácson hagyom kihűlni.
Langyosan érdemes fogyasztani, amikor még a csokoládédarabok lágyan folyósak.
Kár, hogy a túrót 450 g-os kiszerelésben arulják. 🙁
csak én nem látom,hogy hol adod a tésztához a cukrot?
Megcsináltam, finom lett, de a saját receptek közé némi átdolgozással fog csak bekerülni 🙂