Mentás, zöldséges kuszkusz

Mentás, zöldséges kuszkusz

00_kuszkusz.jpg

A kuszkusz észak-afrikai eredetű tésztaféle. Önálló, húsmentes ételként és köretként is kiváló. Hagyományos módon egy ragu készítésekor keletkező ízes gőzön párolták meg, mégpedig úgy, hogy egy szitaszerű edénykébe tették a kuszkusz szemeket a forrásban lévő ragu fölé, így szívta magába a ragu gőzét, remek aromákkal gazdagítva az ízét a kész kuszkusznak. Mi most egy ennél egyszerűbb megoldást választottunk. A kuszkuszt felöntés előtt megpirítottuk, így tettük még teltebbé az ízét.

01_kuszkusz.jpg

Hozzávalók:

250 g kuszkusz
500 g víz
2 db kápia paprika
2 db paradicsom
2 db zöldparadicsom
1 db lilahagyma
friss menta

bors
olaj

Elkészítése:

Kevés olajon, folyamatos kevergetés mellett megpirítom a kuszkuszt, éppen úgy, ahogyan a tarhonya esetében járnék el. Így karamellizáltabb, teltebb íze lesz.

02_kuszkusz.jpg

Enyhén sózott vizet forralok. 

03_kuszkusz.jpg

Ráöntöm a frissen lepirított kuszkuszra, és lefedve félre teszem, hagyom hogy a kuszkusz szemek egytől egyig jól kidagadjanak, beszívják az összes vizet. 

04_kuszkusz.jpg

Kevés olajat melegítek.   

05_kuszkusz.jpg

Beleszórom a nagyobb darabokra vágott lilahagymát. 

06_kuszkusz.jpg

Sózom.

07_kuszkusz.jpg

Rádobom a csíkokra vágott kápiát.

08_kuszkusz.jpg

Enyhén borsozom.

09_kuszkusz.jpg

Belekerül a kockára vágott paradicsom, zöldparadicsom.

10_kuszkusz.jpg

Az enyhén lepirított zöldségféléket belekeverem a megpuhult kuszkuszba. 

11_kuszkusz.jpg

Végül belekeverem a közepes finomságúra vágott mentalevelet. Ha szükséges, meglocsolom egy kis extra szűz olívaolajjal. 

12_kuszkusz.jpg

Tálaláskor egy mentalevél került a tetejére. Friss ízvilágú, húsmentes vacsora lett belőle. Köretként is remekül megállja a helyét.

13_kuszkusz.jpg

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük