Egy meglepetésvacsora része volt ez a remek előétel, amit a Citromdisznó szebbik fele csinált az okosabbiknak. 😀 A véres hurka nem csak klasszikus disznótoros része lehet, hanem különböző zöldségekkel kínálva egy tavaszi előétel is kerekedhet belőle. A köret fő összetevője a padlizsán volt, ami püré és ropogós formában került a tányérra. Az élmény fokozása érdekében kibontottam a tavaly eltett marinált paprikák egyikét és pirítottam paradicsomot is a fogáshoz. A tányért a kertben talált zöldekkel: bébi sóskával, fodros petrezselyemmel és rukkolával dobtam fel. Igazán ízletes, üde fogás volt, ami egy pillanat alatt eltűnt.
Hozzávalók:
2 db padlizsán
1 db véreshurka
3 gerezd fokhagyma
2 db újhagyma zöld része
175 g tejszín
30 g vaj
1 tojás
80 g zabliszt
2 db paradicsom
néhány csepp friss citromlé
1 ág friss kakukkfű
2 csipet nádcukor
olívaolaj
repceolaj
só
bors
marinált paprika
petrezselyem
bébi sóska
rukkola
sópehely
Elkészítése:
A padlizsánokat meglocsolom repceolajjal, alaposan megsózom, és 250 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütöm. Hagyom egy kicsit hűlni, majd meghámozom. Az egyiket nagyobb, a másikat kisebb kockákra vágom fel.
A hurkát felkarikázom, és szétlapítom a darabokat. 2 karikát egészen vékonyra nyomok össze, mert ezekből ropogós morzsa lesz. Szilikonos sütőpapírral borított tepsire teszem a hurka korongokat, ráfektetek még egy réteg sütőpapírt, és egy másik tepsivel lesúlyozva, 250 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütöm.
Elkészítem a padlizsánpürét. Olívaolajat melegítek, ebbe beledobok egy gerezd fokhagymát, amit előzőleg egy késsel kicsit szétnyomtam, valamint az újhagyma felkarikázott zöldjét, és picit átpirítom.
Rádobom azt a padlizsánt, amit nagyobb darabokra vágtam.
Fűszerezem egy ág kakukkfűvel.
Sózom és borsozom.
A padlizsánnal is átpirítom egy kicsit, felöntöm a tejszínnel, 1-2 perc alatt szépen besűrűsödik.
Néhány csepp citromlét adok hozzá az utolsó pillanatban.
A padlizsánt rúdmixerrel pürésítem, és szitán átpasszírozom.
Végül hozzákeverem a vajat.
A padlizsán másik felét borsozom, és hozzászórom az apróra vágott fokhagymát.
Beleütök egy tojást, beleszórom a zablisztet, és összekeverem.
Felmelegítek egy kevés repceolajat. A padlizsánropogósokat ebben készítem el. Én szeretem fém formákban megsütni, hogy szépen lehessen tálalni, de evőkanállal is remekül ki lehet alakítani egy ovális formát.
A paradicsomokat félbevágom és megszórom egy kevés nádcukorral. Először vágott felével lefelé helyezem abba a serpenyőbe, amiben előzőleg a padlizsánt sütöttem, megpirítom.
Tálaláskor a padlizsánpüré kerül a tányér aljára, ráhelyezek néhány padlizsánropogóst, véres hurka korongot és paradicsomot. A marinált paprika darabok remekül passzolnak az ételhez. Frissítésként jöhetnek a zöldek: néhány levél fodros petrezselyem, bébi sóska és rukkola. Morzsoljuk rá azokat a véres hurka korongokat, amiket vékonyabbra hagytunk, ezáltal jó ropogósra sült a sütőben. Végül a paradicsomokra szórok egy kevés sópelyhet.