Sous vide csikemell zöldborsópürével, csirketepertővel

Sous vide csikemell zöldborsópürével, csirketepertővel

00_csirke_borso.jpg

Kipróbálásra kaptunk egy sous vide kádat, egy vakuumkészüléket és egy tekercs bordázott fóliát. Amikor a futár meghozta a dobozokat, gyermeki érdeklődéssel és izgalommal bontogattuk ki azokat. A Vásárcsarnokban már előző nap bevásároltunk különböző húsokból. Késlekedés nélkül feltöltöttük a sous vide kádat, és hamar a kívánt hőmérsékletre állítottuk. Egy kis előkészület után már csobbantak is a csinos kis tasakok a vízben. 1 óránk volt kitalálni, hogy mit készítsünk köretnek, ugyanis ennyi időre volt szükség, hogy a csirkemell elkészüljön a 65 fokos vízben. A zöldborsót választottuk, pürét készítettünk belőle tejszínnel és vajjal, csirketepertő formájában jelenítettük meg az elmaradhatatlan ropogós textúrát a tányéron. 

Hozzávalók:

A csirkemellhez:

2 fél csirkemell filé
30 g csirkezsír (helyettesíthető más zsiradékkal)
víz
borsikafű
rózsabors

bors

A püréhez:

30 g vaj
70 g vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
500 g zöldborsó
250 tejszín
fél db kezeletlen citrom leve
5 szál medvehagyma
fél csokor petrezselyem

bors

A tálaláshoz:

csirketepertő
chiliszálak
petrezselyem

Elkészítése:

A csirkemellet 8%-os sóoldatba (1 liter vízben 80 g só) teszem 9 órára, majd vízben áztatom 1,5 órán át.

01_csirke_borso.jpg

A vízből kiveszem a melldarabokat, szárazra törlöm. Tekerek rá egy kevés borsot, és mindegyik darabra teszek egy kis ág borsikafüvet.

02_csirke_borso.jpg

A csirkemelleket egyesével vákuumozom. 65 fokos vízbe teszem a tasakokat 1 órára.

03_csirke_borso.jpg

Vajon lepirítom a kockára vágott vöröshagymát, ha lepirult beleteszem a finomra vágott fokhagymát. 

04_csirke_borso.jpg

Ha a fokhagyma is kellően lepirult felöntöm a tejszínnel.

05_csirke_borso.jpg

Beleszórom a zöldborsót.

06_csirke_borso.jpg

Sózom, borsozom.

07_csirke_borso.jpg

Beleteszem a petrezselymet és a medvehagymát. 

08_csirke_borso.jpg

A főzési szakasz végén adom hozzá a citromlevet. 

09_csirke_borso.jpg

Rúdmixerrel lepörgetem és passzírozom a megpuhult, de nem szétfőzött borsófőzetemet, így elkészül a borsópüré.  

10_csirke_borso.jpg

Forró serpenyőben, csirkezsíron (épp volt itthon, mert csirketepertőt sütöttünk) átpirítom a zacskótól megszabadított csirkemellet. Enyhén sózom, és megszórom rózsaborssal. 

12_csirke_borso.jpg

Elkezdhetem a tálalást. A zöldborsópürét kanállal a tányérra kenem. 

13_csirke_borso.jpg

Ráteszem a felszeletelt csirkemellet, a csirketepertő darabokat és a chili szálakat.

15_csirke_borso.jpg

A zöldborsópüré szinte világít a tányéron. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük