
Régóta terveztük, hogy elkészítjük, szemeztünk vele a piacon. Aztán a minap már nem voltunk képesek otthagyni. Nem bántuk meg a vásárlást, hiszen könnyen kezelhető, remek húsrész ez az osso buco. Imádtuk. Omlós és ízletes, és a csontban a velő…hát az valami isteni.
Ropogós és mégis lágy köretet varázsoltunk hozzá. A kukoricadarából először kása lett, majd kihűlés után hasábokra vágtuk, és sütőben ropogósra sütöttük. Remekül harmonizált a hússal, az ízgazdag mártással, és persze látványnak sem utolsó.
Hozzávalók:
2 szelet marhalábszár szelet
1 db kisebb sárgarépa
1 db fehérrépa
2 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
10 cm szárzeller
3 dl vörösbor
1 teáskanál sertészsír
20 g vaj
őrölt babér
friss rozmaring
só
bors
A polentához:
600 g tej
150 g kukoricadara
40 g vaj
40 g parmezán
só
olívaolaj
Elkészítés:
Fűszerezem és sózom a húst. A velőscsont vágási felületét jól besózom, ez gátolja kicsit a velő kiolvadását. A hús felületére kerül a frissen őrölt zöldbors és babér.

Jól beledörzsölöm a fűszereket.

Forró serpenyőben, sertészsíron körbesütöm.

Előkészítem a zöldségágyat. Megfonnyasztom egy serpenyőben a répát, fehérrépát, hagymát.

A fokhagymával tovább melegítem, utána érkezhet a paradicsom a serpenyőbe, további melegítés után a szárzellerdarabokat is beleteszem.

Felöntöm a száraz vörösborral. Elfőzöm belőle az alkoholt, és már mehet is a tepsibe

Ráteszem az elősütött húst és néhány rozmaringágat dobok rá. 130 fokon 5-6 órát sütöm alufólia alatt, majd ha teljesen megpuhult a hús, akkor 200 fokon rápirítok egy kicsit.

Elkészítem a kukoricakását. A forrásban lévő tejbe szórom a kukoricadarát, állandó keverés mellett főzöm egy picit, hagyom jól kidagadni a dara szemeket.

Sózom, beleszórom a reszelt parmezánt.

Beledobom a vajat is, és jól elkeverem.

Folpackal borított formába lapogatom, 2 centi vastag legyen a réteg.

Kihűlés után hasábokra vágom.

Olívaolajjal meglocsolom kicsit.

180 fokon 15-20 perc alatt pirosra sütöm.

A sültet kiveszem a tepsiből, a tepsi tartalmát leszűröm.

A keletkezett levet befőzöm, és egy darabka vajjal besűrítem.

Mehet is a húsira a mártás.

Épp virágzott a rozmaring bokrunk, nem bírtam ki, hogy ne tegyek rá belőle.

A velő az pedig egyszerűen fergeteges lett. Előételként, pirítósra téve majszoltuk el.

