Régóta terveztük, hogy elkészítjük, szemeztünk vele a piacon. Aztán a minap már nem voltunk képesek otthagyni. Nem bántuk meg a vásárlást, hiszen könnyen kezelhető, remek húsrész ez az osso buco. Imádtuk. Omlós és ízletes, és a csontban a velő…hát az valami isteni.
Ropogós és mégis lágy köretet varázsoltunk hozzá. A kukoricadarából először kása lett, majd kihűlés után hasábokra vágtuk, és sütőben ropogósra sütöttük. Remekül harmonizált a hússal, az ízgazdag mártással, és persze látványnak sem utolsó.
Hozzávalók:
2 szelet marhalábszár szelet
1 db kisebb sárgarépa
1 db fehérrépa
2 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
10 cm szárzeller
3 dl vörösbor
1 teáskanál sertészsír
20 g vaj
őrölt babér
friss rozmaring
só
bors
A polentához:
600 g tej
150 g kukoricadara
40 g vaj
40 g parmezán
só
olívaolaj
Elkészítés:
Fűszerezem és sózom a húst. A velőscsont vágási felületét jól besózom, ez gátolja kicsit a velő kiolvadását. A hús felületére kerül a frissen őrölt zöldbors és babér.
Jól beledörzsölöm a fűszereket.
Forró serpenyőben, sertészsíron körbesütöm.
Előkészítem a zöldségágyat. Megfonnyasztom egy serpenyőben a répát, fehérrépát, hagymát.
A fokhagymával tovább melegítem, utána érkezhet a paradicsom a serpenyőbe, további melegítés után a szárzellerdarabokat is beleteszem.
Felöntöm a száraz vörösborral. Elfőzöm belőle az alkoholt, és már mehet is a tepsibe
Ráteszem az elősütött húst és néhány rozmaringágat dobok rá. 130 fokon 5-6 órát sütöm alufólia alatt, majd ha teljesen megpuhult a hús, akkor 200 fokon rápirítok egy kicsit.
Elkészítem a kukoricakását. A forrásban lévő tejbe szórom a kukoricadarát, állandó keverés mellett főzöm egy picit, hagyom jól kidagadni a dara szemeket.
Sózom, beleszórom a reszelt parmezánt.
Beledobom a vajat is, és jól elkeverem.
Folpackal borított formába lapogatom, 2 centi vastag legyen a réteg.
Kihűlés után hasábokra vágom.
Olívaolajjal meglocsolom kicsit.
180 fokon 15-20 perc alatt pirosra sütöm.
A sültet kiveszem a tepsiből, a tepsi tartalmát leszűröm.
A keletkezett levet befőzöm, és egy darabka vajjal besűrítem.
Mehet is a húsira a mártás.
Épp virágzott a rozmaring bokrunk, nem bírtam ki, hogy ne tegyek rá belőle.
A velő az pedig egyszerűen fergeteges lett. Előételként, pirítósra téve majszoltuk el.