Osso buco polentahasábokkal

Osso buco polentahasábokkal

00_osso_bucco.jpg

Régóta terveztük, hogy elkészítjük, szemeztünk vele a piacon. Aztán a minap már nem voltunk képesek otthagyni. Nem bántuk meg a vásárlást, hiszen könnyen kezelhető, remek húsrész ez az osso buco. Imádtuk. Omlós és ízletes, és a csontban a velő…hát az valami isteni.

Ropogós és mégis lágy köretet varázsoltunk hozzá. A kukoricadarából először kása lett, majd kihűlés után hasábokra vágtuk, és sütőben ropogósra sütöttük. Remekül harmonizált a hússal, az ízgazdag mártással, és persze látványnak sem utolsó.  

Hozzávalók: 

2 szelet marhalábszár szelet
1 db kisebb sárgarépa
1 db fehérrépa
2 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
10 cm szárzeller
3 dl vörösbor
1 teáskanál sertészsír
20 g vaj
őrölt babér
friss rozmaring

bors

A polentához:

600 g tej
150 g kukoricadara
40 g vaj
40 g parmezán

olívaolaj

Elkészítés: 

Fűszerezem és sózom a húst. A velőscsont vágási felületét jól besózom, ez gátolja kicsit a velő kiolvadását. A hús felületére kerül a frissen őrölt zöldbors és babér. 

01_osso_bucco.jpg

Jól beledörzsölöm a fűszereket. 

02_osso_bucco.jpg

Forró serpenyőben, sertészsíron körbesütöm.

03_osso_bucco.jpg

Előkészítem a zöldségágyat. Megfonnyasztom egy serpenyőben a répát, fehérrépát, hagymát.

04_osso_bucco.jpg

A fokhagymával tovább melegítem, utána érkezhet a paradicsom a serpenyőbe, további melegítés után a szárzellerdarabokat is beleteszem. 

05_osso_bucco.jpg

Felöntöm a száraz vörösborral. Elfőzöm belőle az alkoholt, és már mehet is a tepsibe

06_osso_bucco.jpg

Ráteszem az elősütött húst és néhány rozmaringágat dobok rá. 130 fokon 5-6 órát sütöm alufólia alatt, majd ha teljesen megpuhult a hús, akkor 200 fokon rápirítok egy kicsit.

07_osso_bucco.jpg

Elkészítem a kukoricakását. A forrásban lévő tejbe szórom a kukoricadarát, állandó keverés mellett főzöm egy picit, hagyom jól kidagadni a dara szemeket. 

08_osso_bucco.jpg

Sózom, beleszórom a reszelt parmezánt. 

09_osso_bucco.jpg

Beledobom a vajat is, és jól elkeverem. 

10_osso_bucco.jpg

Folpackal borított formába lapogatom, 2 centi vastag legyen a réteg. 

11_osso_bucco.jpg

Kihűlés után hasábokra vágom. 

12_osso_bucco.jpg

Olívaolajjal meglocsolom kicsit. 

13_osso_bucco.jpg

180 fokon 15-20 perc alatt pirosra sütöm.  

14_osso_bucco.jpg

A sültet kiveszem a tepsiből, a tepsi tartalmát leszűröm. 

kiemeles.jpg

A keletkezett levet befőzöm, és egy darabka vajjal besűrítem. 

15_osso_bucco.jpg

Mehet is a húsira a mártás. 

16_osso_bucco.jpg

Épp virágzott a rozmaring bokrunk, nem bírtam ki, hogy ne tegyek rá belőle.

17_osso_bucco.jpg

A velő az pedig egyszerűen fergeteges lett. Előételként, pirítósra téve majszoltuk el. 

18_osso_bucco.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük