Ezt a kevert süteményt roppant egyszerű elkészíteni, ráadásul garantáltan sikert aratunk vele. A kakaós tészta pihe puha, szaftos, ízes, igazán nagyszerű élmény beleharapni. Az elkészítésében az az érdekes, hogy a feltéteket – jelen esetben a fahéjas meggyet, étcsoki pasztillát, mogyorós fehércsokoládét – két fázisban rakjuk rá. Az első adagot még sütés előtt, mert ahogy emelkedik a tészta sütőben, elnyeli ezeket a finomságokat. Amikor már a sütemény felszíne kellően megszilárdult, kivesszük a sütőből, és rászórjuk a feltétek másik felét, majd rövid időre visszatesszük. Így a második fázisban rászórt fehércsokoládé gyönyörűen karamellizálódik, a mogyoródarabok megpirulnak, a fahéjas meggy íze koncentrálódik, amelyek között fényesen olvadozik az étcsokoládé.
A süteményt kedvünkre variálhatjuk különböző friss és aszalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal, csokoládékkal. Egy tepsiben akár több verzió is készülhet – így jártunk el mi is-, hogy a család minden tagja örömét lelje benne.
Nagy előnye az ilyen típusú édességnek, hogy kihűlés után nem „kényes”, könnyen szállítható, így magunkkal vihetjük, ha vendégségbe megyünk, vagy akár egy kirándulásra is elcsomagolhatjuk.
Gyönyörű meggyet kaptunk hozzá a piacon, benne a kora nyár minden ízével, savával.
Hozzávalók:
250g finomliszt
250g kristálycukor
20 g szódabikarbóna
2 db tojás (L)
200 g joghurt
1 db vaníliarúd kikapart belseje
200 g víz
220 g vaj
55 g natúr kakaópor
300 g meggy (magozott súly)
kevés őrölt fahéj
50 g étcsokoládé pasztilla
150 g mogyorós fehércsokoládé
Elkészítése:
A lisztet átszitálom, erre azért van szükség, hogy levegősebb legyen, ezzel is növelem a térfogatát.
Beleszórom a cukrot és a szódabikarbonát, jól elkeverem. Ez alkotja a lisztes részt.
Egy másik edénybe beleöntöm a házi joghurtot.
Beleütöm a tojásokat.
A félbevágott vaníliarúd közepéről kikaparom az ízekben leggazdagabb krémes részt.
Beleteszem a vaníliarúd kikapart belsejét. Alaposan elkeverem. Ezen alapanyagok alkotják a joghurtos részt.
Egy fazékba teszem a vajat.
Ráöntöm a vizet, enyhén sózom.
Beleszórom a kakaóport is.
Összemelegítem, de semmiképpen nem forralom fel. Ezen alapanyagok alkotják a kakaós részt.
Kimagozom a meggyet.
Őrölt fahéjat szórok rá, és elkeverem. Hagyom állni néhány percig.
A mogyorós fehércsokoládét felaprítom.
A lisztes részre ráöntöm a kakaós és a joghurtos részt is, alaposan elkeverem.
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe borítom.
Egyenletesen elosztom a kevert tészta tetején a meggy, az étcsokoládé pasztilla és a mogyorós fehércsokoládé felét, ez a réteg feltét süléskor elsüllyed a tésztában, ez adja a tésztaréteg belsejében a mozaikoltságot. 180 fokon 45 percig sütöm.
A majdnem készre sült kevert tésztámra rakom a megmaradt feltéteket, majd további 15 percig sütöm.
A készre sült sütemény ínycsiklandozó illatokkal tölti meg a konyhát, alig vártuk hogy beleharaphassunk.
Kihűtöm, leszélezem és felszeletelem.
Kínáló tálra helyezem és meghintem porcukorral.
Rendkívül puha és szaftos lett, igazi élmény beleharapni, a csokoládé enyhén kesernyés, a meggy gyümölcsösen savanykás íze remek harmóniát teremt a szájban, a csokoládés, mogyorós verzió pedig a tetején található karamellizálódott fehér csokoládétól lesz igazán különleges.
Atyaég de jól néz ki!
@Fégele: Köszi 🙂