Pihe puha, szaftos kakaós kevert

Pihe puha, szaftos kakaós kevert

00_kakaos_kevert.jpg

Ezt a kevert süteményt roppant egyszerű elkészíteni, ráadásul garantáltan sikert aratunk vele. A kakaós tészta pihe puha, szaftos, ízes, igazán nagyszerű élmény beleharapni. Az elkészítésében az az érdekes, hogy a feltéteket – jelen esetben a fahéjas meggyet, étcsoki pasztillát, mogyorós fehércsokoládét – két fázisban rakjuk rá. Az első adagot még sütés előtt, mert ahogy emelkedik a tészta sütőben, elnyeli ezeket a finomságokat. Amikor már a sütemény felszíne kellően megszilárdult, kivesszük a sütőből, és rászórjuk a feltétek másik felét, majd rövid időre visszatesszük. Így a második fázisban rászórt fehércsokoládé gyönyörűen karamellizálódik, a mogyoródarabok megpirulnak, a fahéjas meggy íze koncentrálódik, amelyek között fényesen olvadozik az étcsokoládé.
A süteményt kedvünkre variálhatjuk különböző friss és aszalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal, csokoládékkal. Egy tepsiben akár több verzió is készülhet – így jártunk el mi is-, hogy a család minden tagja örömét lelje benne.
Nagy előnye az ilyen típusú édességnek, hogy kihűlés után nem „kényes”, könnyen szállítható, így magunkkal vihetjük, ha vendégségbe megyünk, vagy akár egy kirándulásra is elcsomagolhatjuk.

Gyönyörű meggyet kaptunk hozzá a piacon, benne a kora nyár minden ízével, savával. 

01_kakaos_kevert.jpg

Hozzávalók:

250g finomliszt
250g kristálycukor
20 g szódabikarbóna

2 db tojás (L)
200 g joghurt
1 db vaníliarúd kikapart belseje

200 g víz
220 g vaj
55 g natúr kakaópor

300 g meggy (magozott súly)
kevés őrölt fahéj
50 g étcsokoládé pasztilla

150 g mogyorós fehércsokoládé

Elkészítése:

A lisztet átszitálom, erre azért van szükség, hogy levegősebb legyen, ezzel is növelem a térfogatát.

02_kakaos_kevert.jpg

Beleszórom a cukrot és a szódabikarbonát, jól elkeverem. Ez alkotja a lisztes részt.

03_kakaos_kevert.jpg

Egy másik edénybe beleöntöm a házi joghurtot. 

04_kakaos_kevert.jpg

Beleütöm a tojásokat. 

05_kakaos_kevert.jpg

A félbevágott vaníliarúd közepéről kikaparom az ízekben leggazdagabb krémes részt. 

07_kakaos_kevert.jpg

Beleteszem a vaníliarúd kikapart belsejét. Alaposan elkeverem. Ezen alapanyagok alkotják a joghurtos részt. 

06_kakaos_kevert.jpg

Egy fazékba teszem a vajat. 

08_kakaos_kevert.jpg

Ráöntöm a vizet, enyhén sózom.  

09_kakaos_kevert.jpg

Beleszórom a kakaóport is. 

10_kakaos_kevert.jpg

Összemelegítem, de semmiképpen nem forralom fel. Ezen alapanyagok alkotják a kakaós részt. 

10a_kakaos_kevert.jpg

Kimagozom a meggyet. 

11_kakaos_kevert.jpg

Őrölt fahéjat szórok rá, és elkeverem. Hagyom állni néhány percig. 

12_kakaos_kevert.jpg

A mogyorós fehércsokoládét felaprítom. 

13_kakaos_kevert.jpg

A lisztes részre ráöntöm a kakaós és a joghurtos részt is, alaposan elkeverem. 

14_kakaos_kevert.jpg

Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe borítom. 

15_kakaos_kevert.jpg

Egyenletesen elosztom a kevert tészta tetején a meggy, az étcsokoládé pasztilla és a mogyorós fehércsokoládé felét, ez a réteg feltét süléskor elsüllyed a tésztában, ez adja a tésztaréteg belsejében a mozaikoltságot. 180 fokon 45 percig sütöm.

16_kakaos_kevert.jpg

A majdnem készre sült kevert tésztámra rakom a megmaradt feltéteket, majd további 15 percig sütöm. 

17_kakaos_kevert.jpg

A készre sült sütemény ínycsiklandozó illatokkal tölti meg a konyhát, alig vártuk hogy beleharaphassunk.

18_kakaos_kevert.jpg

Kihűtöm, leszélezem és felszeletelem. 

19_kakaos_kevert.jpg

Kínáló tálra helyezem és meghintem porcukorral.

20_kakaos_kevert.jpg

Rendkívül puha és szaftos lett, igazi élmény beleharapni, a csokoládé enyhén kesernyés, a meggy gyümölcsösen savanykás íze remek harmóniát teremt a szájban, a csokoládés, mogyorós verzió pedig a tetején található karamellizálódott fehér csokoládétól lesz igazán különleges. 

21_kakaos_kevert.jpg

 

2 thoughts on “Pihe puha, szaftos kakaós kevert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük