
Linzert végtelenül egyszerű készíteni, szinte leronthatatlan. Mi most matcha port kevertünk a tésztába, hogy izgalmasabb legyen. Nem csak gyönyörű szint ad neki, de az íze is remek lesz tőle, kiválóan harmonizál a vajjal és a vaníliával. Az édes, ropogós linzerhez elengedhetetlen valami savanykás. Mi most málna- és mangólekvárt használunk, ezek egymáshoz és a matchához is kitűnően passzolnak.
Ez a sütemény látványnak sem utolsó: zöld. vörös és sárga színekben pompázik. Ha ez még nem volna elég, megszórtuk mákkal, szezámmal vagy fekete szezámmal és egy kevés porcukorral is.
Én már csomagolom is el a maradékokat, beviszem a munkahelyemre. Amikor majszolgatom egy szép rétre fogom képzelni magunkat, ahogy egy takarón nyújtózunk egy hosszú kirándulást követően.
Hozzávalók:
A linzerhez:
288 g finomliszt
200 g hideg vaj
100 g porcukor
1 tojás sárgája
12 g matcha por
fél vaníliarúd kikapart belseje
pici só
A szóráshoz:
egész mák
szezám
fekete szezám
A málnalekvárhoz:
300 g málna
60 g kristálycukor
negyed citrom leve
pici só
A mangólekvárhoz:
200 g mangó (meghámozva, magtalalanítva, kockára vágva)
40 g kristálycukor
pici só
kevés porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
A lekvárokat készítem el először. A málnát összefőzöm a cukorral.

Belenyomom a citrom levét, és egy picit megsózom.

Amikor kellően besűrűsödik, átpasszírozom.

A kockára vágott mangót egy lábosba szórom.

Hozzáadom a cukrot és egy pici sót. Amikor a mangó megpuhul, átszedem egy magasabb falú edénybe.

Rúdmixerrel pürésítem.

Következik a linzer. A lisztet az üstbe szórom.

Hozzáadom a porcukrot és néhány tekerésnyi sót.

Kikaparom a vaníliarúd belsejét, és azt is az üstbe dobom.

Beleszórom a matcha port.

Belekerül a hideg vaj is.

Végül beleteszem a tojássárgáját.

Géppel összeállítom a tésztát.

Amikor a linzertészta összeállt, deszkára teszem.

Megformázom, folpackba csomagolom, és hűtőbe teszem 30 percre.

A tésztát lisztezett felületen 4 mm vastagságúra nyújtom.

A tészta felszínét is liszteztem, hogy ne ragadjon a nyújtófához. A felesleget egy ecsettel lesöpröm, miután végeztem a nyújtással.

Kiszúrom a tésztát. Kör, négyzet és csepp alakú kiszúrókat használok.

Az alakzatok felének közepére lyukat szúrok.

Sütőpapírral bélelt tepsire teszem a tésztadarabokat.

Bekenem vízzel azokat a részeket, amiket meg szeretnék szórni magokkal.

Jöhet az egész mák.

Következik a fekete szezám.

Végül a szezám.

160 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöm.

Hagyom kihűlni, csak azután kezdem meg a töltést.

A kétféle lekvárt az alsó lapokra nyomom.

Ráhelyezem a kiszúrt darabokat.

Szépen, katonásan sorakoznak a kész linzereim.

Mindkettőnknek csomagoltam holnapra, persze csak miután minden alakzatot akkurátusan végig kóstoltam.


Én ugyan nyitott vagyok minden újra, de utána néztem a matcha (zöldtea ) pornak és így egy kicsit drágának találtam ezt a sütit. 1 db nettó súly: 40 gramm és közel 3000 Ft- ba kerül. Recept szerint a sütibe 12 g kell, ez kb 1000 Ft.
Nagyon különleges ízűnek kell lenni hogy kipróbáljam.
Én már többször megcsináltam ezt a receptet. Igen a matcha nem olcsó, de szerencsére azért hozzá lehet jutni jó áron ázsiai boltokban. Szerintem megéri. Mindig nagy sikere van 🙂 És pont a matcha-tól lesz különleges.