Akáchabbal töltött kosarak áfonyával

Akáchabbal töltött kosarak áfonyával

04_akacos.jpg

Az akácvirág és az áfonya remekül illik egymáshoz ebben a könnyű desszertben is. Tésztakosárba töltöttünk lágy akáchabot, a tetejét pedig jól megpakoltuk roppanós, friss áfonyával. Nem csak szemet gyönyörködtető látvány, de harmonikus ízvilágával méltó lezárása egy kora nyári vacsorának.

Hozzávalók:

500 g leveles tészta
12 db papírkapszli
rizs
olaj a muffinforma kikenéséhez
liszt a tészta nyújtásához

A töltelékhez és tálaláshoz:
400 g tejszínhab
120 g akácszörp
300 g áfonya
(akácvirág)

Elkészítése:

A leveles tésztát lisztezett deszkán kinyújtom 3 milliméter vastagságúra, majd a muffin formához igazított méretű korongokat szúrok belőle. A mi formánkhoz 12 centiméteres átmérőre volt szükség.

02_epres_bodzas_kosarkak.jpg

Beleigazítom a kiolajozott formákba a tésztakorongokat.

03_epres_bodzas_kosarkak.jpg

Egy süthető papírkapszlit teszek minden tésztakosárka közepébe.

04_epres_bodzas_kosarkak.jpg

Színültig feltöltöm azokat rizzsel, így nem fognak púposodni, deformálódni.

05_epres_bodzas_kosarkak.jpg

180 fokon készre sütöm a kosarakat, ez 15-20 percet vesz igénybe. Akkor tökéletes, ha mindenhol teljesen ropogós. 

06_epres_bodzas_kosarkak.jpg

Kiborítom belőlük a rizst, és kiveszem a papírkapszlit is. Ügyelek arra, ne maradjon a kosárkában sem papír sem rizsszem. A rizst nem dobom ki, a következő sütésnél újra használható.  

07_epres_bodzas_kosarkak.jpg

Óvatosan összeforgatom a felvert tejszínhabot a házi akácszörppel.  

08_epres_bodzas_kosarkak.jpg

A ropogós kosarakba töltöm a habot. A töltést úgy időzítem hogy közvetlen a tálalás előtt kerüljön a hab a kosarakba, mert egy idő után a kosarak felszívhatják a hab víztartalmát, ami a ropogósság rovására mehet. Ha nincs lehetőségem közvetlen a tálalás előtt habozni, akkor kikenem olvasztott fehér csokoládéval a kosárka belsejét, ez megakadályozza a leveles tészta bepuhulását egy vízzáró réteget képezve. 

09_epres_bodzas_kosarkak.jpg

A habot jól megpakolom áfonyával.

01_akacos.jpg

Igazán szépek.

02_akacos.jpg

Ha akkor csinálom ezt a desszertet, amikor virágzik az akác, akkor természetesen nem maradhat le a kosarak tetejéről.

03_akacos.jpg

Üde, friss és szemet gyönyörködtető. 🙂

05_akacos.jpg

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük