Az akácvirág és az áfonya remekül illik egymáshoz ebben a könnyű desszertben is. Tésztakosárba töltöttünk lágy akáchabot, a tetejét pedig jól megpakoltuk roppanós, friss áfonyával. Nem csak szemet gyönyörködtető látvány, de harmonikus ízvilágával méltó lezárása egy kora nyári vacsorának.
Hozzávalók:
500 g leveles tészta
12 db papírkapszli
rizs
olaj a muffinforma kikenéséhez
liszt a tészta nyújtásához
A töltelékhez és tálaláshoz:
400 g tejszínhab
120 g akácszörp
300 g áfonya
(akácvirág)
Elkészítése:
A leveles tésztát lisztezett deszkán kinyújtom 3 milliméter vastagságúra, majd a muffin formához igazított méretű korongokat szúrok belőle. A mi formánkhoz 12 centiméteres átmérőre volt szükség.
Beleigazítom a kiolajozott formákba a tésztakorongokat.
Egy süthető papírkapszlit teszek minden tésztakosárka közepébe.
Színültig feltöltöm azokat rizzsel, így nem fognak púposodni, deformálódni.
180 fokon készre sütöm a kosarakat, ez 15-20 percet vesz igénybe. Akkor tökéletes, ha mindenhol teljesen ropogós.
Kiborítom belőlük a rizst, és kiveszem a papírkapszlit is. Ügyelek arra, ne maradjon a kosárkában sem papír sem rizsszem. A rizst nem dobom ki, a következő sütésnél újra használható.
Óvatosan összeforgatom a felvert tejszínhabot a házi akácszörppel.
A ropogós kosarakba töltöm a habot. A töltést úgy időzítem hogy közvetlen a tálalás előtt kerüljön a hab a kosarakba, mert egy idő után a kosarak felszívhatják a hab víztartalmát, ami a ropogósság rovására mehet. Ha nincs lehetőségem közvetlen a tálalás előtt habozni, akkor kikenem olvasztott fehér csokoládéval a kosárka belsejét, ez megakadályozza a leveles tészta bepuhulását egy vízzáró réteget képezve.
A habot jól megpakolom áfonyával.
Igazán szépek.
Ha akkor csinálom ezt a desszertet, amikor virágzik az akác, akkor természetesen nem maradhat le a kosarak tetejéről.
Üde, friss és szemet gyönyörködtető. 🙂