Csillagtökfőzelék

Csillagtökfőzelék

00_patisszon_krumpli_kolbasz.jpg

Szüleimtől kaptam patisszont (csillagtököt) néhány hete, ami a telkükön termett. Eddig várta a sorsát, de nem hiába. Ugyan ilyenkor már kevésbé zsenge, a héja kifejezetten masszív, nehéz pucolni, cserébe viszont sokkal teltebb az íze. Egy isteni, fűszeres, krémes püré készült belőle. Feltétként pedig kockák, kockák és kockák: patisszonból, sült burgonyából és füstölt kolbászból.
Remekül harmonizál a kanálon a lágy püré a roppanós, ropogós feltétekkel.

Ez a tányér jelenleg az abszolút kedvencünk, imádjuk a sok kis apróságot a tetején: a kaporleveleket, az uborkavirágot, az egérdinnye virágokat és kacsokat.

01_patisszon_krumpli_kolbasz.jpg

Hozzávalók:

A püréhez:

500 g patiszon
30 g vaj
120 g fehérhagyma
4 gerezd fokhagyma
250 g tejszín
75 g víz
fél teáskanál egész kömény
6 g gyömbér
néhány reszelésnyi szerecsendió
negyed citrom leve

bors

A patiszonkockákhoz:

250 g patiszon
20 g vaj
3 szál friss kapor
negyed citrom leve

bors

A sültburgonya kockákhoz:

250 g sárga burgonya
repceolaj a sütéshez

A füstölt kolbász kockákhoz:

1 evőkanál repceolaj
250 g füstölt kolbász

A díszítéshez:

kaporlevelek
uboravirág
egérdinnye virágok
egérdinnye kacsok

Elkészítése:

A csillagtököt megpucolom. Vágok belőle 250 grammnyi körülbelül 8×8 mm-es kockát. A leeső részekből elkészítem a pürét.

02_patisszon_krumpli_kolbasz.jpg

A vajat felolvasztom, beleszórom fehérhagymát és a köményt. Néhány percig közepes lángon pirítom, de figyelek, hogy ne barnuljon meg a hagyma. 

03_patisszon_krumpli_kolbasz.jpg

Következhet a fokhagyma, a gyömbér és néhány reszelésnyi szerecsendió.

04_patisszon_krumpli_kolbasz.jpg

Sózom, borozom, majd felöntöm a tejszínnel.

05_patisszon_krumpli_kolbasz.jpg

Főzés közben vízzel pótolom az elpárolgott folyadékot. Amikor a tök teljesen megpuhul, pürésítem és átpasszírozom egy szitán, hogy elérjem a kívánt krémes állagot. Végül egy kevés citromelvet adok hozzá.

06_patisszon_krumpli_kolbasz.jpg

A burgonyát meghámozom, 8×8 mm-es kockákra vágom. Egy jénai edényben, folpackkal letakarva 1-2 percig beteszem a mikróba, hogy félig megpuhuljon. Hagyom kihűlni, majd 160 fokra melegített repceolajban elősütöm. Akkor jó, amikor már kérgesedik, de még nem kap színt. papírtörlőre szedem és félreteszem. 

07_patisszon_krumpli_kolbasz.jpg

A kolbászt 10×10 mm-es kockákra vágom. Közepes lángon, egy kevés repceolajon ropogósra pirítom. Ha készen van, egy szűrő segítségével lecsöpögtetem róla a zsírt.

08_patisszon_krumpli_kolbasz.jpg

A kockákra vágott csillagtököt enyhén megpirítom a vajon.

09_patisszon_krumpli_kolbasz.jpg

Sózom, borsozom, citromlével teszem pikánssá.

10_patisszon_krumpli_kolbasz.jpg

Összeforgatom a kaporral. 

11_patisszon_krumpli_kolbasz.jpg

Néhány perc alatt elkészül, akkor jó, ha még roppan.

12_patisszon_krumpli_kolbasz.jpg

Végül 180 fokos repceolajban készre sütöm a burgonyát. A tálalás előtt sózom.

13_patisszon_krumpli_kolbasz.jpg

A tökpürét egy tányérba szedem, majd teszek rá a háromféle kockából. Végül díszítem a kertben talált szépségekkel: az uborkavirággal, egérdinnye virággal és kacsokkal, valamint friss kaporral. Nyami. 🙂

15_patisszon_krumpli_kolbasz.jpg

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük