Szüleimtől kaptam patisszont (csillagtököt) néhány hete, ami a telkükön termett. Eddig várta a sorsát, de nem hiába. Ugyan ilyenkor már kevésbé zsenge, a héja kifejezetten masszív, nehéz pucolni, cserébe viszont sokkal teltebb az íze. Egy isteni, fűszeres, krémes püré készült belőle. Feltétként pedig kockák, kockák és kockák: patisszonból, sült burgonyából és füstölt kolbászból.
Remekül harmonizál a kanálon a lágy püré a roppanós, ropogós feltétekkel.
Ez a tányér jelenleg az abszolút kedvencünk, imádjuk a sok kis apróságot a tetején: a kaporleveleket, az uborkavirágot, az egérdinnye virágokat és kacsokat.
Hozzávalók:
A püréhez:
500 g patiszon
30 g vaj
120 g fehérhagyma
4 gerezd fokhagyma
250 g tejszín
75 g víz
fél teáskanál egész kömény
6 g gyömbér
néhány reszelésnyi szerecsendió
negyed citrom leve
só
bors
A patiszonkockákhoz:
250 g patiszon
20 g vaj
3 szál friss kapor
negyed citrom leve
só
bors
A sültburgonya kockákhoz:
250 g sárga burgonya
repceolaj a sütéshez
só
A füstölt kolbász kockákhoz:
1 evőkanál repceolaj
250 g füstölt kolbász
A díszítéshez:
kaporlevelek
uboravirág
egérdinnye virágok
egérdinnye kacsok
Elkészítése:
A csillagtököt megpucolom. Vágok belőle 250 grammnyi körülbelül 8×8 mm-es kockát. A leeső részekből elkészítem a pürét.
A vajat felolvasztom, beleszórom fehérhagymát és a köményt. Néhány percig közepes lángon pirítom, de figyelek, hogy ne barnuljon meg a hagyma.
Következhet a fokhagyma, a gyömbér és néhány reszelésnyi szerecsendió.
Sózom, borozom, majd felöntöm a tejszínnel.
Főzés közben vízzel pótolom az elpárolgott folyadékot. Amikor a tök teljesen megpuhul, pürésítem és átpasszírozom egy szitán, hogy elérjem a kívánt krémes állagot. Végül egy kevés citromelvet adok hozzá.
A burgonyát meghámozom, 8×8 mm-es kockákra vágom. Egy jénai edényben, folpackkal letakarva 1-2 percig beteszem a mikróba, hogy félig megpuhuljon. Hagyom kihűlni, majd 160 fokra melegített repceolajban elősütöm. Akkor jó, amikor már kérgesedik, de még nem kap színt. papírtörlőre szedem és félreteszem.
A kolbászt 10×10 mm-es kockákra vágom. Közepes lángon, egy kevés repceolajon ropogósra pirítom. Ha készen van, egy szűrő segítségével lecsöpögtetem róla a zsírt.
A kockákra vágott csillagtököt enyhén megpirítom a vajon.
Sózom, borsozom, citromlével teszem pikánssá.
Összeforgatom a kaporral.
Néhány perc alatt elkészül, akkor jó, ha még roppan.
Végül 180 fokos repceolajban készre sütöm a burgonyát. A tálalás előtt sózom.
A tökpürét egy tányérba szedem, majd teszek rá a háromféle kockából. Végül díszítem a kertben talált szépségekkel: az uborkavirággal, egérdinnye virággal és kacsokkal, valamint friss kaporral. Nyami. 🙂