Körtekaramell

Körtekaramell

11_kortekaramell_1.jpg

Ez a recept egy kósza gondolat eredménye, és állíthatom, hogy minden elképzelésünket felülmúlta. A körte és a karamell igazán klasszikus párosítás, ebben a receptben pedig igazán sallangmenetsen jelennek meg. Hogyan lehet felhasználni? Egy egyszerű vajas kalácsra vagy vaníliafagyira csorgatva a legegyértelműbb, de önmagában is remek, ha egy kiskanálnyi édességre vágyunk. Kiváló édes-sós szendvicsekben is, de erről majd egy későbbi bejegyzésben. 

01_kortekaramell.jpg

Hozzávalók:

500 g vilmoskörte
500 g kristálycukor
200 g víz
3 g aszkorbinsav
225 g vaj
pici só

Elkészítése:

A körtéket meghámozom, eltávolítom a magházukat és felkockázom.

02_kortekaramell.jpg

A cukrot és a vizet összeöntöm és elkezdem főzni.

03_kortekaramell.jpg

A körtét pürésítem az aszkorbinsavval és a sóval. Egy kicsit több sót használok, mint ahogy azt az édességekben általában szokás.

04_kortekaramell.jpg

A karamellnek ilyen színűnek kell lennie: 

05_kortekaramell.jpg

Mehet bele a körtepüré, amivel főzöm még 3 percig.

06_kortekaramell.jpg

Végül, a tűzről levéve belekeverem a kockára vágott vajat. 

vaj.jpg

Enyhén ecetes vízben sterilizált üvegekbe töltöm.

07_kortekaramell.jpg

Imádom, ahogy sorakoznak a kis üvegek.

09_kortekaramell.jpg

Próbáljátok ki vajas kaláccsal. 

00_kortekaramell.jpg

Néhány üvegre, ahogy a Citromdisznó férfi tagja mondja, csipkebugyit húztam, ugyanis néhány szerencsés családtag, rokon fog belőle kapni Karácsonyra. :)))

11_kortekaramell.jpg

3 thoughts on “Körtekaramell

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük