Egy fröccsözős baráti összejövetelnek nincs is jobb kiegészítője, mint a zsíros kenyér. Ám ha vendégek jönnek, akkor még a zsíros kenyérnek is meg kell adni a módját. A kacsazsírról már korábban gondoskodtunk, amikor a kacsatepertőt készítettük. Ebben konfitáltuk a kacsamellet hagymával, fokhagymával és egy jó nagy adag zöldfűszerrel, amit a kertben szedtünk. A konfitálás egy remek találmány, már nagyanyáink is alkalmazták ezt az eljárást húsfélék tartósítására, a dermedt zsírban oxigénmentes környezetben sokáig elállnak a húsok. Bár sokáig tart, de kevés munkával készíthetünk isteni fogásokat. Visszatérve a zsíros kenyérre, friss, ropogós bagettet választottunk hozzá, lilahagymával és retekcsírával tálaltuk.
Hozzávalók:
1 db kacsamell (bőr nélkül)
3 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
friss fűszerek (zsálya, bazsalikom, majoranna, kakukkfű)
kacsazsír
só
A tálalásohoz:
friss bagett
lilahagyma
retekcsíra
só
Elkészítése:
A kacsamelleket félbevágom, a belső részt eltávolítom, félreteszem egy későbbi vacsorához, bundázva isteni lesz.
Leszedem a bőrét. Természetesen ez sem megy veszendőbe, tepertő és zsír lesz belőle.
A kacsamellet alaposan bedörzsölöm sóval.
Mehetnek is a fazékba.
Rádobom a cikkekre vágott hagymát.
A fokhagymát elég félbevágni, és mehet a fazékba.
Következnek a friss fűszerek.
Annyi zsírt öntök a fazékba, hogy ellepje a benne lévő melleket és a hagymaféléket.
Letakarom egy méretre vágott sütőpapírkoronggal, aminek egy lyukat vágok a közepére, így a gőz távozni tud, nem emeli fel a papírréteget. Indukciós lapon 80-90 fokon tartom 5 órán keresztül. (Sütőben is elkészíthető.)
Ha elkészült lehűtöm. Amikor fel szeretném használni, kiszedem a zsírból a melleket, eltávolítom róluk a zsírt. A fazékban maradt zsírt különválasztom az alján összegyűlt értékes, ízgazdag szafttól, a zsírt félreteszem a következő konfitálásig.
A vékony karikákra vágott lilahagymát jó előre lesózom, így kevésbé lesz tolakodó illata.
A bagettet karikára vágom.
A kacsamellből csíkokat vágok.
Megkenem a bagettkarikákat a kacsazsírral.
Jól megpakolom kacsamellel, a sózott lilahagymával és a retekcsírával.
Aztakurv@. Érdekes barátaid lehetnek, ha egy fröccsözős összejövetelen ilyennel kell várnod őket.
Hát ez tényleg. Lefejted a kacsa bőrét, de azt majd kisütöd, viszont nyakig öntöd kacsazsírral. Ez biztosan sokkal minőségibb, mintha a bőrével sütnéd. És, tudod, a zsíros kenyér fogalmát nem kéne megalázni azzal, hogy a kacsamell szeletes szendvicset nevezed zsíros kenyérnek, akkor sem, ha meg van kenve zsírral. Ez kb. olyan, mintha a vajaskenyérre kaviárt teszel, és vajas kenyérként nevezed meg, ami alapjában véve jó kaja, csak különbözik a kaviáros szendvicstől. Na, további jó gasztrobloggerkedést.
@scuynat: kell? Nem mondta hogy a barátai kérték,lehet csak ő gondolta hogy kitesz magáért, valami királyat ad nekik.
@élhetetlen: A kacsa bőre úgy az igazi, ha ropog. Mivel a kacsamellet a konfitálás után nem pirítottuk és ráadásul hidegen tálaltuk, ezért a bőr ebben a receptben felesleges, célszerűbb volt tepertőnek elkészíteni. Ez volna a zsíros kenyér megalázása? Hát na… :DD
@Köldök_szösz: Köszi a hozzászólást. Pontosan ez volt a bevezető mondandója. Szép napot!
@scuynat: Erre csak annyit, hogy nem hinném, hogy egy recept kapcsán át kellene csapni személyeskedésbe. Ha nem tetszik, tovább lehet kattintani.
A cím: zsíros kenyér konfitált kacsamellel, -a recept ugyanez, akkor mi a gond?…
Azt kaptam, ami a címben van…
Én is szoktam, saját, és „társasági” célra, -többek között, különféle „zsíros kenyerekre” valót, is készíteni:
-pl. „rilett”: (nálam) gyakorlatilag ugyanígy készül, -de, az, finom disznózsírban, disznóhúsból, (fél tenyérnyi darabokra vágott, lapocka, tarja, dagadó stb.), -a hagymák megpucolva, fűszerek ízlés szerint . Amikor teljesen puha a hús, kiszedem, „szétcincálom”, rászűröm a zsírt, -hűtő.
(a „kenhetőre sült hagymákat” külön edénykébe teszem, -aki szereti, azt is ken a zsírra…
-vagy pl. az, akár -„kétszer is, hasznosítható” csirkemáj: -jó sok, vékony szálasra vágott hagyma, kicsit megsózva, fedő alatt, szerte-szét dinsztelve, BŐ kacsazsírban, -bele, a fűszerekkel, -bors, majoranna-, összekevert csirkemáj, (nálam +: darabka zöldpaprika, paradicsom, kevéske vörösbor). Frissiben, krumplival „meleg étel”, -a többi zsírjába fagyva, kenyérre kenhető, a máj rászeletelve, -vagy, pl. össze botmixerelve, májkrémként ehető.
Ne haragudj, hogy jöttem itt mindenféle ötletekkel, -csak azért írtam, -mert szerintem is, -sok-sok féle, finom ‘zsíros kenyeret” lehet csinálni…
Teljesen igazad van, bőrös kacsamellet, combot, akkor érdemes konfitálni, ha, a zsírból kivéve, átpirítjuk!, -és, frissiben, melegen esszük, -szerintem.
@Citrom Disznó: Igen, ugyanis a zsíroskenyér egy fogalom. Gondold át, amit a vajaskenyérről, és a kaviáros vajaskenyérről írtam.
@szsuzsanna: Na, akkor veled is „összeveszek” kicsit. Nincs bajom a recepttel, de te se nevezd már a csirkemájas, vagy csirkemájkrémes szendvicset zsíroskenyérnek, csak azért, mert a készítésnél használtál zsírt! Egyébként próbáltad már a csirkemáj helyett a pulykamájat? Nagyobb, könnyebb tisztítani, édeskésebb, krémesebb, én erre kattantam rá mostanában, hagymával, kacsazsíron lesütve, csak nem azt mondom, hogy zsíros kenyeret reggeliztem, ha ezt eszem.
@szsuzsanna: Köszi a hozzászólásodat. 🙂
@élhetetlen: Elhiheted, mást sem teszek, csak ezen gondolkozom… :)) Ám ez továbbra is zsíros kenyérnek tűnik konfitált kacsamellel. Nekem. Azt hiszem. De most már kezdek elbizonytalanodni.
@Citrom Disznó: OK. Fő az önbizalom. És, ha megfőtt, gondolom annak is adsz egy jó nevet. Csak a zsíroskenyér megnevezést hagyd ki belőle, mert az már régóta foglalt.
@élhetetlen: Szerintem ezt itt zárjuk le, mert „sajnos” én sosem fogom megérteni az ilyen jellegű megnyilvánulásokat.
Jut eszembe, bocs., van-e valami igazán jó ötlet, a bőrös kacsadarabokból, a „tokok” eltávolítására???
Bevallom, nekem muszáj, „átböngésznem”, és mindet kioperálnom: -e célra használt szemöldökcsipesz, hegyes kiskés stb. ,– nagyon gürc…
-„help, help sőt hilfe-„…
@szsuzsanna: Ha forró serpenyőben elősütöd egy kicsit a bőrös felét, akkor a tokok előbújnak és csipesszel el tudod távolítani. Ha egész kacsáról van szó, akkor forró vízbe mártod vagy esetleg brülézőt is használhatsz.
Köszönöm a tanácsot, ki fogom próbálni. Én, csak mellet vagy combot sütök.