A kissé pórias lengyel karfiolt tettük egy picit különlegesebbé. A sima zsemlemorzsa helyett egy jó nagy adag zöldfűszerrel színezett és ízesített morzsát használtunk, a tejfölt pedig sajtmártásra cseréltük. Nem maradhatott le néhány ropogósra sült bacon szelet sem.
Hozzávalók:
A karfiolhoz:
1 nagy fej karfiol
olívaolaj
só
bors
A sajtmártáshoz:
1/2 fej vöröshagyma
100 g száraz fehérbor
250 g tejszín (31%)
100 g gouda sajt
40 g parmezán
olívaolaj
só
A zöldmorzsához:
45 g morzsa
1 gerezd fokhagyma
50 g parmezán
1 evőkanál olívaolaj
1 csokor friss zöldfűszer (petrezselyem, zeller, bazsalikom, oregano)
só bors
A tálaláshoz:
8 szelet bacon
Elkészítése:
A karfiolt szétszedem nagyobb darabokra, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, Löttyintek rá egy kevés olívaolajat, majd sózom és borsozom. 190 fokos sütőben addig pirítom, amíg szép színe nem lesz. A karfiol így nem fog teljesen megpuhulni, de mi így szeretjük.
Amíg sül a karfiol elkészítem a sajtmártást. Olívaolajon megpirítom a finomra vágott hagymát, közben sózom.
A megpirult hagymához adom a fokhagymát, amit szintén lepirítok egy kicsit.
Felöntöm a borral, amit teljesen elforralok.
Jöhet a tejszín.
Amikor felforrt a tejszín, mehet bele a gouda.
Beleszórom a parmezánt is.
Megvárom, hogy a sajtok felolvadjanak. Rúdmixerrel krémesítem, majd át is szűröm. Tálalásig melegen tartom.
Elkészítem a zöldmorzsát. A fűszercsokrot megszabadítom a vastagabb száraktól, és a leveleket összevágom.
Egy aprítóba teszem a morzsát az összevágott zöldfűszerekkel.
Mellédobom a fokhagymát és a reszelt parmezánt.
Pár csepp olívaolaj is a tégelybe kerül.
Sózom és összedarálom az egészet.
Amikor a karfiol ilyen szépségesre pirult, kiveszem a sütőből. Megkenem még egy kevés olívaolajjal, hogy a morzsa jobban rátapadjon.
Megszórom a karfiolokat a zöldmorzsával. Én néhány darabot kihagytam a szórásból, hogy változatosabb legyen a tálalás. Mehet vissza a sütőbe. 160 fokon további 10 percig sütöm.
Mikrohullámú készülékben, két tányér között ropogósra sütöm a bacon szeleteket. Így teljesen vízmentes, szög egyenes, ropogós szalonnaszeleteket kapok.
Íme a tálalás:
A receptről nincs véleményem, ellenben ilyen rossz, szemet bántó képeket ritkán látni. A kép eleje ki van emelve, a háttér meg elhomályosítva, szinte alig tudtam elolvasni, mert nem tudta a szemem mire fókuszáljon.