Karfiol „lengyelesen” zöldmorzsával és sajtmártással

Karfiol „lengyelesen” zöldmorzsával és sajtmártással

00_lengyel_karfiol.jpg

A kissé pórias lengyel karfiolt tettük egy picit különlegesebbé. A sima zsemlemorzsa helyett egy jó nagy adag zöldfűszerrel színezett és ízesített morzsát használtunk, a tejfölt pedig sajtmártásra cseréltük. Nem maradhatott le néhány ropogósra sült bacon szelet sem.

Hozzávalók:

A karfiolhoz:

1 nagy fej karfiol
olívaolaj

bors

A sajtmártáshoz:

1/2 fej vöröshagyma
100 g száraz fehérbor
250 g tejszín (31%)
100 g gouda sajt
40 g parmezán
olívaolaj

A zöldmorzsához:

45 g morzsa
1 gerezd fokhagyma
50 g parmezán
1 evőkanál olívaolaj
1 csokor friss zöldfűszer (petrezselyem, zeller, bazsalikom, oregano)
só bors

A tálaláshoz:

8 szelet bacon

Elkészítése:

A karfiolt szétszedem nagyobb darabokra, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, Löttyintek rá egy kevés olívaolajat, majd sózom és borsozom. 190 fokos sütőben addig pirítom, amíg szép színe nem lesz. A karfiol így nem fog teljesen megpuhulni, de mi így szeretjük. 

01_lengyel_karfiol.jpg

Amíg sül a karfiol elkészítem a sajtmártást. Olívaolajon megpirítom a finomra vágott hagymát, közben sózom.

02_lengyel_karfiol.jpg

A megpirult hagymához adom a fokhagymát, amit szintén lepirítok egy kicsit.

03_lengyel_karfiol.jpg

Felöntöm a borral, amit teljesen elforralok.

04_lengyel_karfiol.jpg

Jöhet a tejszín.

05_lengyel_karfiol.jpg

Amikor felforrt a tejszín, mehet bele a gouda.

06_lengyel_karfiol.jpg

Beleszórom a parmezánt is.

07_lengyel_karfiol.jpg

Megvárom, hogy a sajtok felolvadjanak. Rúdmixerrel krémesítem, majd át is szűröm. Tálalásig melegen tartom.

08_lengyel_karfiol.jpg

Elkészítem a zöldmorzsát. A fűszercsokrot megszabadítom a vastagabb száraktól, és a leveleket összevágom. 

fuszerek.jpg

Egy aprítóba teszem a morzsát az összevágott zöldfűszerekkel.

12_szuz_zoldmorzsa.jpg
 Mellédobom a fokhagymát és a reszelt parmezánt.  

13_szuz_zoldmorzsa.jpg

Pár csepp olívaolaj is a tégelybe kerül.  

oliva.jpg

Sózom és összedarálom az egészet. 

14_szuz_zoldmorzsa.jpg

Amikor a karfiol ilyen szépségesre pirult, kiveszem a sütőből. Megkenem még egy kevés olívaolajjal, hogy a morzsa jobban rátapadjon.

09_lengyel_karfiol.jpg

Megszórom a karfiolokat a zöldmorzsával. Én néhány darabot kihagytam a szórásból, hogy változatosabb legyen a tálalás. Mehet vissza a sütőbe. 160 fokon további 10 percig sütöm.

10_lengyel_karfiol.jpg

Mikrohullámú készülékben, két tányér között ropogósra sütöm a bacon szeleteket. Így teljesen vízmentes, szög egyenes, ropogós szalonnaszeleteket kapok. 

11_lengyel_karfiol.jpg

Íme a tálalás:

anigif.gif

One thought on “Karfiol „lengyelesen” zöldmorzsával és sajtmártással

  1. A receptről nincs véleményem, ellenben ilyen rossz, szemet bántó képeket ritkán látni. A kép eleje ki van emelve, a háttér meg elhomályosítva, szinte alig tudtam elolvasni, mert nem tudta a szemem mire fókuszáljon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük