A karalábé elég megosztó, főleg főzelékként az iskolai, munkahelyi menzák nyomasztó, evőeszköz és tányér csörömpöléssel aláfestett „mindjárt mehetünk végre haza” érzését keltheti, de nekem inkább a tavaszi belváros lakóépületeinek lépcsőházaiból áradó főzelék és fasírt illatával keveredő békesség és harmónia jut az eszembe róla, mely gyermekkori nagymama látogatások alkalmával égett a tudatomba.
Aki szereti a karalábéfőzeléket annak is dimenzióugrás a megszokott szocreál, lisztes verzióhoz képest, aki pedig nem szereti vagy óckodik tőle annak is érdemes kipróbálnia, mert sokkal de sokkal ízgazdagabb és egészségesebb mint a múltbéli változata.
Hozzávalók:
A püréhez:
olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db karalábé
200 g víz
100 g tejföl
só
bors
A karalábé kockákhoz:
olívaolaj
1 db karalábé
petrezselyem
só
bors
4 szelet bacon
12 db fél dió
fél sertésszűz
sópehely
Elkészítése:
Olívaolajon megpirítom a kockára vágott hagymát.
Amikor a vöröshagyma megpirult, hozzápirítom az apróra vágott fokhagymát is.
A karalábékat meghámozom és 1×1 centis kockákra vágom. (A karalábék középső részéből vágott, szabályos darabokat használtam a pirított kockákhoz, a szabálytalanabb darabokból készült a püré.)
Szóval a karalábékockák „szabálytalan” fele megy a lepirított hagymákhoz.
Sózom, borsozom, majd felöntöm a vízzel és puhára főzöm.
Közben 160 fokos sütőben enyhén megpirítom a diót.
A héját ilyenkor könnyen le lehet morzsolni. A pucér diókat félreteszem tálalásig.
A megpuhult karalábéhoz mehet a tejföl, amivel pürésítem.
Egy szitán átpasszírozom, hogy még homogénebb legyen.
A karalábékockák „szabályos” fele mehet a serpenyőbe néhány löttyintésnyi olívaolajjal. Sózom és borsozom.
Ilyen szépen meg kell pirulniuk:
Finomra vágott petrezselyemmel csak az utolsó pillanatban szórom meg. Így az élénk íze és színe remekül frissíti az ételt.
A bacont serpenyőben ropogósra pirítom.
A szüzet darabokra vágom és olívaolajon, forró serpenyőben megsütöm.
Néhány perc pihentetés után szeletelem. Látszik, hogy milyen szaftos. 🙂
Mehet a püré a tányérba. Ráteszem egy csíkban a pirított kockákat, néhány fél diót. Beleállítok egy szelet bacont. Végül jöhet néhány szelet szűz, amire sópelyhet szórok. Remekül mutat a kedvenc tányérunkban. 🙂
ezt en iq kiprobalom mert mi is nagy karalebe evok vagyunk annak ellenere, hogy itt eleg nehez beszerezni, fokepp levelestol a frisseket. A toltott karalablevel es egyebe finomsagok mellett en barbar modon ugy keszitem, hogy a kockakra ravagok egy jokora darab sos vajat, rateszem a fedot a vaslabasra, es visszajovok, mikor kesz
A disznot meg a csirket ellentetben a barannyal a marhaval es a kacsaval at kell sutni, nem maradhat veres resze
gratulalok a szep publikaciokhoz!!
@Agota Erzsebet Nagy: Köszönjük.