Az elmúlt évtizedben a medvehagyma fogyasztás egyre növekszik, szinte minden zöldségesnél feltűnik a szezon kezdetével. Hatalmas népszerűségnek örvend a vendéglátóhelyeken is, rendkívül egészséges, nagyon finom, élénk zöld színe, fokhagymásan friss íze remekül illeszkedik egy igazi tavaszi menübe.
A leves tetején látható tükörtojást egy kicsit megtuningoltuk, habbá vertük a fehérjét, és mikrósütőben készítettük el, a sárgáját egy serpenyőben épphogy megsütöttük, hogy finom krémes, folyós maradjon.
Hozzávalók:
100 g olívaolaj
300 g vöröshagyma
15 g fokhagyma
200 g medvehagyma
1300 g víz
330 g tejföl
110 g burgonya
10 g fehér balzsamecet
só
bors
5 darab tojás
pirított hagymakocka
bazsalikom levelek
Elkészítése:
A felkockázott vöröshagymát enyhén megpirítom az olívaolajon. Az utolsó percben hozzáadom a fokhagymát is.
A meghámozott, felkockázott burgonyát is beleforgatom.
Felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, és puhára főzöm a zöldségféléket. (A vizet közben pótolom.)
A medvehagyma úgy, ahogy van, mehet a lábosba, pillanatok alatt összeesik. (Ha esetleg fásabb a szára, akkor azt levágom.)
A leveshez turmixoljuk a zöldségeket a tejföllel. Vízzel beállítom a megfelelő sűrűséget.
Sózom, borsozom.
A krémes levest felforralom, végül ízesítem a balzsamecettel.
A tojásfehérjét kevés sóval habbá verem. Egyenletesen elterítem egy hőálló edényben, majd beteszem a mikrósütőbe néhány percre. A folyamatot végig figyelemmel kísérem.
Egy serpenyőben kevés olívaolajat melegítek. A sárgáják úgy lesznek finomak, ha folyósak maradnak, így nagyon rövid időt töltenek csak a serpenyőben.
A levest tányérba szedem. A kiszúrt tojásfehérje habot a közepére teszem, amire elhelyezem a sárgáját. Megszórom pirított hagymakockákkal, néhány bazsalikom levéllel és medvehagyma bimbóval teszem kívánatosabbá a levest.
A medvehagymát csak kíméletesen és nagyon rövid ideig szabad főzni, mert elveszíti a karakteres ízét.
Én a medvehagyma egy részét nagyon hideg vízben szoktam elturmixolni, és csak a végén adom hozzá a forró leveshez. Próbáljátok ki, mert nagyon más, frissebb lesz a végeredmény!