Diólikőr

Diólikőr

00_diolikor.jpg

A zöld dióból készült finomságokat nem lehet pikk-pakk összedobni, az áztatási idő miatt az elkészítés akár több hét is lehet, a likőr esetében az érlelési idő 4-6 hónap, ez idő elteltével öntöttük le a likőrt a fűszeres dióágyról. Érdemes kivárni, mert egy különleges, kesernyés ital lesz a végeredmény, ami változatosan használható mártásokhoz, krémekhez, flambírozáshoz.

Hozzávalók: 

15 db zöld dió
500 g vodka
6 db szegfűszeg
negyed vanília rúd
2 rúd fahéj
20 szem rózsabors
fél tonkabab
2 pici macskapöcse paprika

Elkészítése: 

A meghámozott zöld diókat cikkekre vágom. 

01_diolikor.jpg

Egy befőttesüvegbe szórom azokat. 

02_diolikor.jpg

Felöntöm a vodkával. 

03_diolikor.jpg

Beledobom a fahéj rudakat, a szegfűszeget és a vaníliarudat. A vaníliarudam már kikapart, cukorban kiszárított darab, ennek sokkal gyengébb az íze mint a frissnek, nem akarom, hogy túl erős vanília íz oldódjon ki a likőrömben. 

04_diolikor.jpg

Megbolondítom néhány szárított macskapöcse paprikával. 

05_diolikor.jpg

Némi rózsabors is az üvegbe kerül. 

06_diolikor.jpg

Egy fél tonkababot is beleaprítok.  

07_diolikor.jpg

Az üveget lezárom, és sötét helyen 4-6 hónapig érlelem. Mi betettük az étkezőben egy olyan szekrény aljára, amit ritkán nyitogatunk.

08_diolikor.jpg

Néhány hét múlva barnára, néhány hónap elteltével ében feketére színezték a likőrt a kioldódó anyagok. Sűrű szövésű szűrön átöntöm.  Így eltávolíthatom a lebegő szemcséket. 

09_diolikor.jpg

Van, aki szokott bele tenni 10-20% mézet. Mi ezt az alkotóelemet kihagytuk, mert későbbiekben fel szeretnénk használni olyan ételekhez is, amik esetében az édes íz zavaró lehet. Kellemesen kesernyés fűszeres ital lett az eredmény, a likőrből kiszedett diódarabokkal fel lehet dobni a pohárkákat. Akik kedvelik a tanninos fanyarságot, meg is ehetik a diódarabokat. 

10_diolikor.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük