
Az utolsó lehetőség idén elkészíteni ezt a finomságot, hiszen az eper- és rebarbara szezon is a végét járja. Igazán egyszerűen összedobhatóak ezeket a kosárkákat, ám méltó befejezése egy kora nyári estének.
Hozzávalók:
12 darab kosárkához:
500 g leveles tészta
12 db papírkapszli
rizs
olaj a muffinforma kikenéséhez
liszt a tészta nyújtásához
A töltelékhez és tálaláshoz:
75 g rebarbara (pucolt súly)
35 g kristálycukor
50 g száraz rozé
100 g tejszínhab
80 g eperpüré
árvácska virágok
Elkészítése:
A leveles tésztát lisztezett deszkán kinyújtom 3 milliméter vastagságúra, majd a muffin formához igazított méretű korongokat szúrok belőle. A mi formánkhoz 12 centiméteres átmérőre volt szükség.

Beleigazítom a kiolajozott formákba a tésztakorongokat.

Egy süthető papírkapszlit teszek minden tésztakosárka közepébe.

Színültig feltöltöm azokat rizzsel, így nem fognak púposodni, deformálódni.

180 fokon készre sütöm a kosarakat, ez 15-20 percet vesz igénybe. Akkor tökéletes, ha mindenhol teljesen ropogós.

Kiborítom belőlük a rizst, és kiveszem a papírkapszlit is. Ügyelek arra, ne maradjon a kosárkában sem papír sem rizsszem. A rizst nem dobom ki, a következő sütésnél újra használható.

A cukrot karamellizálom egy serpenyőben.

Hozzáadom a meghámozott, feldarabolt rebarbarát.

Felöntöm a rozéval és 30-60 másodperc alatt készre párolom.

Az eperpüréből egy evőkanálnyit a rebarbarára csorgatok.

Igazán kívánatos így a színe.

A maradék eperpürét összeforgatom a tejszínhabbal.

Megtöltöm a kosarakat.

A tetejét megpakolom a rebarbarával, és teszek rá néhány bazsalikom hajtást.

Végül egy szép árvácskával teszem még kívánatosabbá.

